Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD uit fractie ID in EU-parlement gezet

Kort nieuws - 24 mei 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse partij AfD is donderdag uit de ID-fractie in het Europees parlement gezet. Het gaat vooral om een symbolische stap, want de fractie komt voor de verkiezingen niet meer bijeen. Na de verkiezingen begin juni worden de fracties opnieuw samengesteld. 

De fractie Identiteit en Democratie heeft laten weten niet langer geassocieerd te willen worden met de schandalen rond AfD-lijsttrekker Maximilian Krah. Die had het opgenomen voor Duitse SS-ers door hen niet allemaal crimineel te willen noemen. Het bagatelliseren van de nazi-misdaden is onderdeel van de strategie van de AfD, blijkt uit de vele taboedoorbrekende uitspraken die politici van de partij al hebben gedaan. Ook onderzoekt de Duitse justitie of Krah geld heeft aangenomen uit Rusland en China. Zijn medewerker is gearresteerd op verdenking van spionage voor China.

In de fractie Identiteit en Democratie zitten onder meer de Franse Rassemblement National (RN), de Oostenrijkse FPÖ, het Belgische Vlaams Belang en de Italiaanse partij Lega. De fractie heeft gestemd over het uitsluiten van de AfD. Volgens Duitse media waren alleen een partij uit Estland en de Oostenrijkse FPÖ daar tegen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger