Duitslandweb logo Duitslandweb

Na 50 jaar begint moordproces tegen oud-Stasi-medewerker

Kort nieuws - 14 maart 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Berlijn begint vandaag het proces tegen een inmiddels 80-jarige oud-Stasi-medewerker. Hij wordt ervan verdacht in 1974 in de DDR bij de toenmalige grensovergang Friedrichstraße een Poolse man te hebben doodgeschoten.

De 38-jarige Czesław Kukuczka was op 29 maart 1974 naar de Poolse ambassade in Oost-Berlijn gegaan, waar hij zou hebben gedreigd met een bom om zijn vertrek naar West-Berlijn af te dwingen. De Oost-Duitse geheime dienst de Stasi deed vervolgens alsof de man inderdaad mocht vertrekken. Hij kreeg de benodigde documenten en werd een paar uur na zijn bezoek aan de ambassade naar de grens begeleid. Toen hij bijna alle controleposten bij treinstation Friedrichstraße had gepasseerd, werd hij doodgeschoten door de nu aangeklaagde oud-Stasi-medewerker, een luitenant uit Leipzig.

Aanvankelijk werd aangenomen dat het om doodslag ging. In dat geval zou het misdrijf inmiddels zijn verjaard. Een cruciale tip uit het Stasi-archief in 2016 leidde tot de identiteit van de schutter. Nu behandelt het Openbaar Ministerie de zaak als een onverwachte aanval op een weerloos slachtoffer, in het Duits een zogenoemde heimtückischer Mord. De Stasi-medewerker werkte volgens de aanklacht van het OM destijds voor een operationele groep van de Stasi. Daar zou hij de taak hebben gekregen Kukuczka 'onschadelijk te maken'. 

Het proces dat vandaag is begonnen, duurt tot eind mei. De verdachte zwijgt vooralsnog. Zijn advocaat zegt dat hij de aanklacht ontkent. De zoon en de dochter van Kukuczka zijn zogenoemde Nebenkläger (nevenklagers), nabestaanden die als een soort mede-aanklagers in een proces mogen optreden. Twee destijds minderjarige scholieren uit Hessen zullen als getuigen worden gehoord. Zij waren op de terugweg van een schoolreis naar Oost-Berlijn, toen ze zagen dat de Pool "op een afstand van twee meter in de rug werd geschoten" door "een man in burger", zoals de Bild Zeitung de scholieren in 1974 citeerde. Vanwege het historische belang van het proces worden er audio-opnamen van gemaakt voor het Berlijnse deelstaatarchief. Lees meer bij regionale omroep rbb en bij n-tv

Lees een uitgebreide beschrijving van de zaak rond Czesław Kukuczka op de website Chronik der Mauer

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'DDR':

'De Muur voorbij' getuigt van het gewone leven in de DDR

'De Muur voorbij' getuigt van het gewone leven in de DDR

Harrie Lemmens werkte in de jaren 80 als vertaler in de DDR. Hij gebruikte zijn dagboeken van toen voor zijn boek.


Lees meer

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.


Lees meer

Nieuwe ronde in debat over DDR

Nieuwe ronde in debat over DDR

Historicus Katja Hoyer schreef een boek over de DDR. Het wordt tijd dat de DDR en Oost-Duitsland niet meer als ‘afwijking’ van de West-Duitse norm worden gezien, vindt ze.


Lees meer

'Checkpoint Charlie dichterbij dan je denkt'

'Checkpoint Charlie dichterbij dan je denkt'

Musical maakt het leven met de Berlijnse Muur invoelbaar.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger