Duitslandweb logo Duitslandweb

Oud-Stasi-medewerker aangeklaagd voor moord

Kort nieuws - 12 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Openbaar Ministerie in Berlijn heeft een oud-medewerker van de Oost-Duitse geheime dienst Stasi aangeklaagd voor een moord bijna vijftig jaar geleden.

De man, nu 79 jaar, zou in 1974 in de DDR bij de toenmalige grensovergang Friedrichstraße een Poolse man hebben doodgeschoten. Dat gebeurde volgens het OM 'met een gericht schot in de rug vanuit een schuilplaats'. 

Aanvankelijk werd aangenomen dat het om doodslag ging. In dat geval zou het misdrijf inmiddels zijn verjaard. Een cruciale tip uit het Stasi-archief in 2016 leidde tot de identiteit van de  schutter. Nu behandelt het OM het als een onverwachte aanval op een weerloos slachtoffer, in het Duits een zogenoemde 'heimtückischer Mord'.

De oud-Stasi-medewerker zou volgens de aanklacht destijds voor een operationele groep van het Ministerie van Staatsveiligheid hebben gewerkt. Daar zou hij de taak hebben gekregen de Pool 'onschadelijk te maken'. Die man zou bij de Poolse ambassade hebben geprobeerd zijn vertrek naar West-Berlijn af te dwingen. De Stasi deed daarop alsof de man mocht uitreizen, bezorgde hem de benodigde documenten en begeleide hem naar de grens. Toen hij bijna alle controleposten bij treinstation Friedrichstraße had gepasseerd, werd hij op het laatste moment doodgeschoten door de Stasi-medewerker.  

Het is nog de vraag of de rechtbank in Berlijn meegaat in het betoog van het OM en moord  aannemelijk acht. In dat geval kan het tot een rechtszaak komen. Lees meer bij ZDF Heute en Die Welt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger