Duitslandweb logo Duitslandweb

Helft Duitsers verwacht AfD-deelstaatpremier in 2024

Kort nieuws - 2 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Ruim de helft van de Duitsers verwacht dat de AfD dit jaar een premier zal leveren in een van de drie Oost-Duitse deelstaten waar in september verkiezingen zijn. Ook denkt een groot deel dat de andere politieke partijen niet langer om de rechts-radicale partij heen kunnen. Tot nu toe weigeren Duitse partijen met de AfD samen te werken.

De AfD staat in de peilingen voor de deelstaatverkiezingen in Brandenburg, Saksen en Thüringen al maanden bovenaan. In september mogen kiezers in deze Oost-Duitse deelstaten naar de stembus. Ruim de helft van de Duitsers, 53 procent, verwacht dat de AfD in een van de deelstaten de absolute meerderheid haalt en dan de minister-president levert. In Oost-Duitsland gaat 58 procent uit van dit scenario. Dat blijkt uit een peiling van YouGov.

De andere partijen in de deelstaten hebben samenwerking met de AfD altijd uitgesloten. Daarom zou de AfD alleen kunnen regeren als ze de absolute meerderheid haalt. Maar de vraag is of het de andere partijen dit jaar nog lukt de AfD buiten te sluiten. Uit de peiling blijkt dat 42 procent van de Duitsers gelooft dat de zogenoemde Brandmauer - het cordon sanitaire - in de Oost-Duitse deelstaten dit jaar niet standhoudt. Op lokaal niveau werken andere partijen in Oost-Duitsland al met de AfD samen. Daar levert de partij twee burgemeesters en een regionaal bestuurder.

De AfD is de afgelopen jaren steeds verder geradicaliseerd en wordt door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in de gaten gehouden. AfD’ers propageren volgens die dienst vreemdelingenhaat en anti-democratische standpunten. Ze hangen een ‘völkisch’ nationalisme aan en willen moslims en politiek andersdenkenden buitensluiten, constateerde de Verfassungsschutz meermaals. Ook zeggen ze dat de ‘politieke elite’ in Duitsland erop uit is het Duitse volk door ‘omvolking’ ten onder te laten gaan. Ze willen van de EU af en richten zich onder meer op Rusland.

In Saksen staat de AfD volgens de nieuwste peiling van Civey op 37 procent van de stemmen. Daarmee is ze duidelijk de grootste, voor de CDU, die op 30 procent staat. De SPD en de FDP zouden volgens deze peiling in Saksen de kiesdrempel van 5 procent niet halen. Dat zou het voor de CDU vrijwel onmogelijk maken om niet met de AfD samen te werken. In Thüringen is de AfD in de peilingen met 34 procent de grootste en in Brandenburg met 27 procent. Lees meer bij Die WeltTagesspiegel en wahlrecht.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger