Duitslandweb logo Duitslandweb

Verkiezingen Saksen, Brandenburg: CDU en SPD stijgen in peilingen

Kort nieuws - 23 augustus 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het leek er de afgelopen weken op dat de AfD bij de verkiezingen in de deelstaten Saksen en Brandenburg op 1 september de grootste partij kon worden. Maar volgens de laatste peiling lopen de CDU en de SPD in.

In Saksen staat de CDU nu op rond de 30 procent en heeft daarmee een voorsprong van 6 procent op de AfD. Dat blijkt uit de meeste recente peilingen van Forschungsgruppe Wahlen en Infratest dimap. In Saksen heeft de CDU de afgelopen jaren met de SPD geregeerd. Zij hebben nu volgens de peilingen geen meerderheid meer. Met de AfD willen de andere partijen niet samenwerken, wat coalitievorming lastig zal maken. Een zogenoemde Kenia-coalitie van CDU, SPD en Groenen (naar de kleuren van de Keniase vlag) is getalsmatig mogelijk, maar de CDU en de Groenen liggen in Saksen inhoudelijk ver uit elkaar. Een minderheidsregering sluit CDU-minister-president Kretschmer uit.

In Brandenburg wint de SPD in de peilingen. Bij infratest dimap heeft ze 4 procent meer dan in juni en staat ze met 22 procent gelijk met de AfD. Bij Forschungsgruppe Waheln heeft ze met 21 procent van de stemmen 1 procent meer dan de AfD. De SPD regeert in Brandenburg nu met Die Linke, maar die coalitie heeft na 1 september - naar het zich laat aanzien- geen meerderheid meer. Rood-rood-groen zou wel kunnen. Lees meer bij Welt.de 

Zie ook op Duitslandweb:
Overzicht regering en partijen in de deelstaten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger