Duitslandweb logo Duitslandweb

Brandenburg en Saksen: coalitie-gesprekken CDU, SPD en Groenen

Kort nieuws - 3 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister-president Woidke (SPD) van Brandenburg wil gesprekken voeren met de CDU en de Groenen voor een zogenoemde Kenia-coalitie (naar de kleuren van de Keniaanse vlag). Ook in Saksen lijkt dat de meest waarschijnlijke optie.

Woidke wil in Brandenburg een stabiele regering, zei hij tegen de Tagesspiegel. Een coalitie van SPD, CDU en Groenen heeft een ruimere meerderheid dan een van SPD, Linke en Groenen. Tot nu toe regeerde de SPD met Die Linke in de Oost-Duitse deelstaat, maar die hebben samen niet genoeg zetels meer. Bij de verkiezingen zondag bleef de SPD de grootste partij, maar de AfD won flink en werd tweede. Omdat de andere partijen niet met de AfD willen samenwerken, zijn minstens drie partijen nodig voor een meerderheidsregering.

In Saksen lijkt een Kenia-coalitie ook het meest waarschijnlijk. Ook daar werd de AfD de tweede partij en willen de andere partijen niet met haar samenwerken. Omdat de CDU ook niet met Die Linke wil regeren en minderheidsregering niet ziet zitten, is een coalitie van CDU, SPD en Groenen de enige met een meerderheid. Minister-president Kretschmer (CDU) gaat uit van lange coalitieonderhandelingen, liet hij weten. CDU en Groenen liggen in Saksen ver uit elkaar, onder meer vanwege hun standpunten over de bruinkoolindustrie. Lees meer bij tagesspiegel.de en mdr.de

De AfD verliest in Saksen een zetel vanwege de fouten die de partij heeft gemaakt bij het opstellen van de kieslijst. Volgens de verkiezingsuitslag van zondag heeft ze recht op 39 zetels. Maar het Constitutioneel Hof in Saksen bepaalde eerder dit jaar dat de partij maar 30 mensen op haar kieslijst mocht zetten. Dit omdat ze zich niet aan de strenge regels voor de opstelling van de kieslijsten had gehouden. Omdat de AfD in Saksen ook een aantal directe mandaten heeft gewonnen (lees meer over het Duitse kiesstelsel) kan ze in totaal 38 parlementsleden leveren. Daarmee loopt ze dus een zetel mis. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger