Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse defensieminister Pistorius in Kyiv

Kort nieuws - 21 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius (SPD) is vanmorgen met de trein in Kyiv aangekomen, waar hij nieuwe militaire steun heeft toegezegd. Zijn bezoek was onaangekondigd. 

Pistorius wil met zijn bezoek de Duitse steun aan Oekraïne bekrachtigen, zei hij bij aankomst. Daarbij gaat het vooral om de opleiding van Oekraïense soldaten en militaire steun. Er staat een ontmoeting met zijn Oekraïense ambtgenoot Rustem Umerow op het programma en een bezoek aan een opleidingscentrum van het Oekraïense leger. 

Direct na aankomst legde Pistorius een krans voor de demonstranten die 10 jaar geleden zijn omgekomen bij het pro-Europese protest op het Maidan-plein in Kyiv. Het is Pistorius' tweede bezoek sinds zijn aantreden als minister begin dit jaar. In februari zegde hij in Oekraïne meer dan 100 Leopard-tanks toe, die in etappes worden geleverd. Duitsland heeft onlangs ook extra luchtafweersystemen toegezegd.

Maandag was de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin in Oekraïne. Het aantal Russische luchtaanvallen op Oekraïne is de afgelopen periode weer toegenomen. De Oekraïense regering verwacht voor de komende maanden weer massale aanvallen op de energie-infrastructuur. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

Update 22 november: Pistorius heeft in Kyiv militaire hulp ter waarde van 1,3 miljard euro toegezegd. Duitsland gaat volgens Duitse media extra antitankmijnen en artilleriegranaten leveren en in 2025 krijgt Oekraïne nog eens vier extra luchtafweersystemen. Lees meer bij Deutschlandfunk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger