Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsregering verlaagt stroombelasting voor industrie

Kort nieuws - 9 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regeringspartijen SPD, Groenen en FDP zijn het na maanden van onenigheid eens geworden over een verlaging van de elektriciteitsbelasting voor de industrie. Daarmee moeten ondernemingen die veel energie gebruiken worden ontlast.

De bondsregering wil de productiesector in Duitsland steunen door de elektriciteitsbelasting voor de bedrijven in die sector duidelijk te verlagen. Die wordt gelijk getrokken met het Europese minimum van 0,05 cent per kilowattuur, melden Duitse media op basis van informatie uit regeringskringen. De stroombelasting is in Duitsland nu rond de 2 cent per kilowattuur.

De belastingverlaging wordt voor 2024 en 2025 wettelijk vastgelegd. Als er geld voor kan worden vrijgemaakt in de begroting blijft de verlaging gelden tot en met 2028. Van deze maatregel moeten alle bedrijven gaan profiteren: niet alleen de grote industrieconcerns, maar ook het mkb.

De al bestaande tegemoetkoming in de kosten van zeer energie-intensieve bedrijven moet met 5 jaar worden verlengd en wordt ook verder uitgebreid. Zo'n 350 bedrijven die internationaal moeten concurreren en extra onder de hoge stroomprijzen te lijden hebben, krijgen extra ondersteuning. Zo kunnen ze in 2025 op een kilowattprijs van 6 cent komen, aldus minister Habeck (Groenen) van Economische Zaken en Klimaat. Zijn collega van Financiën Lindner (FDP) was daar lange tijd tegen, omdat hij hogere schulden vreesde. Vandaag liet Lindner weten dat alle maatregelen binnen de begrotingsnormen vallen.

In Duitsland is de stroomprijs vergeleken met andere landen relatief hoog, zowel voor consumenten als voor bedrijven. Vooral in de chemische industrie en door aluminium- en bouwproducenten wordt heel veel energie gebruikt. Volgens gegevens van het internationale energieagentschap betaalt de Duitse industrie bijna drie keer meer per megawattuur dan bedrijven in de VS of Canada. Lees meer bij Tagesschau en ZDF Heute

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger