Duitsland voert nieuw systeem voor stipendia in
Minister van Onderwijs wil dat oud-studenten meebetalen

Achtergrond - 10 september 2010

Duitsland krijgt in 2011 een studiebeurzensysteem naar Amerikaans voorbeeld. Wie goed presteert maakt kans op een aanvullende beurs. Het geld voor deze beurs komt deels van de overheid en deels van particuliere geldschieters, liefst oud-studenten.

Duitsland voert nieuw systeem voor stipendia in
© flickr.com/#unibrennt
Tienduizend getalenteerde studenten krijgen in Duitsland een aanvullende studiebeurs.

Het nieuwe ‘Duitslandstipendium’ wordt een aanvullende studiebeurs voor talentvolle studenten aan hogescholen en universiteiten. De Duitse regering wil de kosten met welgestelde oud-studenten delen. Zo hoopt de minister voor Onderwijs de band tussen universiteit en student te versterken.

Het Duitslandstipendium start in het zomersemester van 2011. Ongeveer tienduizend getalenteerde studenten krijgen dan een aanvullende beurs van driehonderd euro per maand. De Duitse regering betaalt de helft van dit bedrag. De andere 150 euro moeten de universiteiten en hogescholen zelf bij private investeerders lospeuteren.

Geldschieters

Voor de Duitse onderwijsinstellingen betekent het zoeken naar geldschieters extra werk en meer personeelskosten. De regering is bereid de universiteiten te helpen. “De Bondsregering gaat de universiteiten bij de werving financieel ondersteunen met een premie” zegt Annette Schavan, de Duitse minister van Onderwijs in een persbericht. Ook krijgt het universiteitspersoneel een cursus fondsenwerving en gratis software om de gegevens van geldschieters goed te beheren, aldus de Frankfurter Allgemeine gisteren.

Het doel dat de minister voor ogen heeft is een systeem zoals de Verenigde Staten dat kennen. Daar betalen goed verdienende oud-studenten mee aan studiebeurzen. “Waarom heeft Duitsland dat niet?” vraagt de minister zich af. “Wie een beurs heeft gekregen en later goed verdient wil teruggeven wat hij van de universiteit en de samenleving heeft gekregen. Zo ontstaat solidariteit tussen generaties van studenten en tussen de staat en de samenleving.”

Na tien jaar moeten 160 duizend studenten gebruik hebben gemaakt van het Duitslandstipendium. De Duitse regering verwacht dat de kosten van het systeem in 2011 ongeveer een miljoen euro bedragen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger