Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland verbiedt extreem-rechtse 'Artgemeinschaft'

Kort nieuws - 27 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering heeft de rechts-extremistische organisatie 'Artgemeinschaft' verboden. Sinds woensdagochtend vroeg doet de politie huiszoekingen bij leden in twaalf deelstaten. 

De organisatie, die voluit 'Artgemeinschaft – Germanische Glaubens-Gemeinschaft wesensgemäßer Lebensgestaltung' heet, heeft naar schatting ongeveer 150 leden die verbonden zijn met veel andere rechts-extremistische groeperingen in heel Duitsland. Onder de leden zijn volgens Duitse media ook veel kinderen en jongeren. De vereniging werd in 1951 opgericht door voormalige lid van de Waffen-SS Wilhelm Kusserow. 

Het verbod op de organisatie werd bijna een jaar lang voorbereid, schrijft de regionale omroep WDR. In een verklaring noemt minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) 'Artgemeinschaft' een ‘sekte-achtige, diep racistische en antisemitische vereniging’. Ook zou die zich tegen de constitutionele orde in Duitsland keren. 

'Artgemeinschaft' omschrijft zichzelf als 'de grootste heidense gemeenschap in Duitsland' en wil 'Germaanse tradities in stand houden', schrijft Tagesschau, maar het is in feite een rechts-extremistische vereniging. Op een ledenlijst stond bijvoorbeeld Stephan E., de man die in 2019 de regionale politicus Walter Lübcke doodschoot

De huizoekingen worden gehouden in 26 woningen van 39 leden van de groepering, onder meer in Beieren, Noordrijn-Westfalen en Brandenburg. Er worden vooral bezittingen in beslag genomen die als bewijsmateriaal kunnen dienen. 

Minister Faeser kwam vorig jaar met een tien-punten-plan om rechts-extremisme in Duitsland harder aan te pakken. Vorige week verbood Faeser de Duitse tak van de internationale neonazi-groep 'Hammerskins'. Ook bij die leden werden huiszoekingen verricht. Lees meer bij TagesschauWDR en MDR.

In het radioprogramma OVT vertelde historicus Annelotte Janse (UU) afgelopen zondag over het Duitse verbod op neonazigroep 'Hammerskins' en de geschiedenis van extreemrechtse Amerikaans-Duitse netwerken. Luister het gesprek hier terug

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger