Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland staat stil bij de moord op CDU-politicus Lübcke

Kort nieuws - 2 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een jaar na de moord op de regionale CDU-politicus Walter Lübcke staat Duitsland stil bij zijn dood. Lübcke werd op 2 juni 2019 bij zijn huis in Kassel (Hessen) doodgeschoten door een rechts-extremist.

De schok in Duitsland was groot toen bleek dat de verdachte Stephan E. rechts-extremist was. De moord toonde het gevaar van de neonazi-netwerken die in Duitsland actief zijn. Rechts-extremisme is "een groot en serieus te nemen gevaar voor onze samenleving”, reageerde minister van Binnelandse Zaken Seehofer (CSU) vorig jaar.   

Een openbare herdenking voor Lübcke is er vandaag vanwege de corona-pandemie niet. Wel stonden politici in heel Duitsland maandag al stil bij de moord. De minister-president van Hessen Volker Bouffier (CDU) legde een krans op Lübckes graf. Minister van Justitie Christine Lambrecht (SPD) noemde de moord een 'aanslag op de democratie' en een 'zware slag'. Ze riep op tot een doortastend optreden tegen extreemrechts. In Berlijn werd Lübcke symbolisch herdacht door voor één dag een straatnaam naar hem te vernoemen. Lees meer bij Allgemeine ZeitungDeutschlandfunk en RBB24

De rechtszaak tegen neonazi Stephan E. begint waarschijnlijk op 16 juni in Frankfurt. E. handelde volgens het OM met een rechts-extremistisch motief. Hij was jarenlang bekend bij de veiligheidsdiensten als gevaarlijke rechts-extremist en verschillende keren veroordeeld voor geweldsmisdrijven. Na zijn arrestatie bekende E. dat de moord een reactie was op Lübckes pleidooien voor de opvang van vluchtelingen. Later trok hij zijn bekentenis weer in. Eind april werd E. officieel aangeklaagd voor moord. Er is ook een aanklacht ingediend tegen medeverdachte Markus H. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Rechts-extremisme':

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Hoe gevaarlijk is extreemrechts in Duitsland en welke rol speelt de AfD? Podcast van het Duitslandweb-team.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

Een gewapende groep Rijksburgers plande volgens de politie een staatsgreep.


Lees meer

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Zaterdag is de aanslag waarbij negen mensen omkwamen precies twee jaar geleden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger