Duitslandweb logo Duitslandweb

Stephan E. krijgt levenslange gevangenisstraf voor moord op Lübcke

Kort nieuws - 28 januari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Stephan E. is donderdagochtend veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op de Duitse politicus Walter Lübcke.

E. krijgt de maximum straf van 15 jaar cel met Sicherungsverwahrung, preventieve detentie. Daarmee kunnen veroordeelden vast blijven zitten als ze een gevaar vormen voor de maatschappij. Ook geldt de zogenoemde besondere Schwere der Schuld, waarmee het zo goed als uitgesloten is dat hij na 15 jaar in aanmerking komt voor vrijlating. De rechter sprak medeverdachte Markus H. vrij van medeplichtigheid aan de moord. Wel heeft hij anderhalf jaar voorwaardelijk opgelegd gekregen voor illegaal wapenbezit. Het oordeel van de rechtbank komt ruim zeven maanden na het begin van het proces in juni vorig jaar.

Lübcke, een regionale CDU-bestuurder die zich inzette voor vluchtelingen, werd op 2 juni 2019 bij zijn huis in Kassel (Hessen) doodgeschoten. De schok in Duitsland was groot toen de rechts-extremist Stephan E. werd gearresteerd. Zijn daad geldt als de eerste politieke moord uit extreemrechtse hoek in de Bondsrepubliek. De moord toonde het gevaar van de neonazi-netwerken die in Duitsland actief zijn.

Stephan E. was jarenlang bij de veiligheidsdiensten bekend als gevaarlijke rechts-extremist en verschillende keren veroordeeld voor geweldsmisdrijven. Maar toen hij trouwde en kinderen kreeg, viel hij niet meer op. De diensten gingen er vanuit dat hij niet meer actief was en zo verdween hij van de lijst met Gefährder, mensen van wie mogelijk een terroristische dreiging uitgaat. Lees meer bij Redaktionsnetwerk Deutschland en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Overstromingen: Meer sirenes, meer klimaatbeleid

Overstromingen: Meer sirenes, meer klimaatbeleid

Klimaatverandering is in Duitsland het thema na de grote overstromingen. Dat kan de verkiezingen beïnvloeden.

Lees meer

Catastrofale overstromingen eisen meer dan 140 levens

Catastrofale overstromingen eisen meer dan 140 levens

Een 'Jahrhunderthochwasser' heeft een ravage aangericht in een groot gebied in Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen.

Lees meer

Warum, wieso: zijn er in Duitsland zoveel Baustellen?

Warum, wieso: zijn er in Duitsland zoveel Baustellen?

In de serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 7: wegwerkzaamheden

Lees meer

De nazivergelijking

De nazivergelijking

Fietsend op de stoep in Berlijn hoort Merlijn Schooneboom het zichzelf tot zijn schrik op een onbewaakt ogenblik mompelen: 'Nazi'.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger