Duitslandweb logo Duitslandweb

Stephan E. krijgt levenslange gevangenisstraf voor moord op Lübcke

Kort nieuws - 28 januari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Stephan E. is donderdagochtend veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op de Duitse politicus Walter Lübcke.

E. krijgt de maximum straf van 15 jaar cel met Sicherungsverwahrung, preventieve detentie. Daarmee kunnen veroordeelden vast blijven zitten als ze een gevaar vormen voor de maatschappij. Ook geldt de zogenoemde besondere Schwere der Schuld, waarmee het zo goed als uitgesloten is dat hij na 15 jaar in aanmerking komt voor vrijlating. De rechter sprak medeverdachte Markus H. vrij van medeplichtigheid aan de moord. Wel heeft hij anderhalf jaar voorwaardelijk opgelegd gekregen voor illegaal wapenbezit. Het oordeel van de rechtbank komt ruim zeven maanden na het begin van het proces in juni vorig jaar.

Lübcke, een regionale CDU-bestuurder die zich inzette voor vluchtelingen, werd op 2 juni 2019 bij zijn huis in Kassel (Hessen) doodgeschoten. De schok in Duitsland was groot toen de rechts-extremist Stephan E. werd gearresteerd. Zijn daad geldt als de eerste politieke moord uit extreemrechtse hoek in de Bondsrepubliek. De moord toonde het gevaar van de neonazi-netwerken die in Duitsland actief zijn.

Stephan E. was jarenlang bij de veiligheidsdiensten bekend als gevaarlijke rechts-extremist en verschillende keren veroordeeld voor geweldsmisdrijven. Maar toen hij trouwde en kinderen kreeg, viel hij niet meer op. De diensten gingen er vanuit dat hij niet meer actief was en zo verdween hij van de lijst met Gefährder, mensen van wie mogelijk een terroristische dreiging uitgaat. Lees meer bij Redaktionsnetwerk Deutschland en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger