Duitslandweb logo Duitslandweb

'Verdachte moord Lübcke deed twee eerdere moordpogingen'

Kort nieuws - 8 juli 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Stephan  E., die vastzit voor de moord op Walter Lübcke, had al twee keer eerder een poging gedaan de CDU-politicus dood te schieten. Dat blijkt uit zijn bekentenis, waaruit Duitse media citeren. E. heeft de bekentenis overigens herroepen.

Stephan E. (45) zou in 2017 en 2018 met een geladen pistool naar Lübckes huis zijn gegaan, maar zag toen van de daad af. In de nacht van 2 juni van dit jaar is de CDU-politicus in de tuin van zijn huis van dichtbij door het hoofd geschoten. Op diens kleding werd dna van E. gevonden, de verdachte werd twee weken later gearresteerd.

E. was na de eerdere pogingen blij dat hij het niet had gedaan, heeft hij bekend, zo melden de Süddeutsche Zeitung, de NDR en de WDR. Dat hij de bekentenis vorige week introk, heeft volgens deskundigen geen invloed op het onderzoek. Daarvoor zou die te uitgebreid en detailrijk zijn geweest. Op basis van de bekentenis werden twee nieuwe arrestaties verricht van handlangers, Markus H. en Elmar J., die nog steeds vastzitten.

E. was naar eigen zeggen aanwezig bij de bijeenkomst waarop Lübcke in 2015 pleitte voor de opvang van vluchtelingen. Lübcke zei toen onder meer dat degenen die deze waarden in de samenleving niet delen, vrij zijn om het land te verlaten. Daarna werd de politicus enige tijd beveiligd wegens moorddreigingen. Op een video van de bijeenkomst zou zijn te horen hoe E. roept: 'Ik geloof het niet!' en 'Verdwijn!'

E. was volgens de binnenlandse veiligheidsdienst al in de jaren negentig actief in de neonazi-scene. In zijn bekentenis zou hij hebben gezegd dat hij zich daar na 2009 uit had losgemaakt. Hij wilde een normaal leven leiden met baan en gezin. Rond 2014 zou hij Markus H., een oude bekende uit de neonazi-scene, weer hebben ontmoet. In dezelfde tijd schafte E. een wapen aan, om naar eigen zeggen zijn gezin tegen criminaliteit van buitenlanders te kunnen beschermen. Via Elmar J. kwam hij aan een heel wapenarsenaal. Het plan om Lübcke te vermoorden kwam geleidelijk, zo zou E. hebben verklaard. Belangrijke momenten daarbij waren de nieuwjaarsnacht in Keulen en de aanslag in Nice in 2016 en de moord op twee Scandinavische toeristes in Marokko in 2018. Hij zegt met niemand over de moordplannen te hebben gesproken.

E. zou inmiddels naar een ziekenafdeling van de gevangenis zijn verplaatst. Hij zou depressief zijn en medicijnen krijgen. Lees meer bij Süddeutsche.de en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

De Duitse regering wil wiet roken legaliseren voor volwassenen. Of de streefdatum van 1 april wordt gehaald is nog ongewis.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger