Duitslandweb logo Duitslandweb

Proces tegen verdachte moord Lübcke van start

Kort nieuws - 16 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Frankfurt am Main begint vandaag het proces tegen de rechts-extremist Stephan E., die ervan wordt verdacht CDU-politicus Walter Lübcke te hebben vermoord. 

Lübcke, een regionale CDU-bestuurder die zich inzette voor vluchtelingen, werd op 2 juni 2019 bij zijn huis in Kassel (Hessen) doodgeschoten. De schok in Duitsland was groot toen Stephan E. werd gearresteerd: als hij wordt veroordeeld, is het de eerste politieke moord uit extreemrechtse hoek in de Bondsrepubliek. De moord toonde het gevaar van de neonazi-netwerken die in Duitsland actief zijn.  

Stephan E. was jarenlang bij de veiligheidsdiensten bekend als gevaarlijke rechts-extremist en verschillende keren veroordeeld voor geweldsmisdrijven. Maar toen hij trouwde en kinderen kreeg, viel hij niet meer op. De diensten gingen er vanuit dat hij niet meer actief was en zo verdween hij van de lijst met Gefährder, mensen van wie mogelijk een terroristische dreiging uitgaat.

Na zijn arrestatie bekende E. dat de moord een reactie was op Lübckes pleidooien voor de opvang van vluchtelingen. Later trok hij zijn bekentenis weer in. E. staat niet alleen terecht voor de moord op Lübcke, hij moet zich ook verantwoorden voor poging tot moord op een Iraakse asielzoeker in 2016.

Medeverdachte Markus H. staat onder meer terecht voor medeplichtigheid aan moord. Er zijn geen bewijzen dat hij bij de moord zelf aanwezig was, maar hij zou E. bij de voorbereidingen geholpen hebben. H. ontkent betrokken te zijn, E. zegt dat H. Lübcke heeft doodgeschoten. Maar er zijn dna-sporen van E. op Lübckes kleren en op het moordwapen gevonden. 

Op de eerste procesdag zijn verschillende demonstraties aangekondigd. Meer dan 200 journalisten hebben zich aangemeld om het proces te volgen. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Rechts-extremisme':

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Hoe gevaarlijk is extreemrechts in Duitsland en welke rol speelt de AfD? Podcast van het Duitslandweb-team.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

Een gewapende groep Rijksburgers plande volgens de politie een staatsgreep.


Lees meer

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Zaterdag is de aanslag waarbij negen mensen omkwamen precies twee jaar geleden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger