Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: record aantal bomen gestorven in Duitsland

Kort nieuws - 13 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Nog nooit zijn zoveel bomen in Duitsland gestorven als nu. Dat blijkt uit een meerjarige studie van de universiteit van Freiburg. Klimaatverandering is de grootste veroorzaker van het Waldsterben

Voor het onderzoek analyseerde de universiteit van Freiburg gedurende 68 jaar een stuk bos van 250.000 hectare in het Zwarte Woud (Baden-Württemberg). De onderzoekers keken vooral naar de oorzaken van bomensterfte, die vooral naaldbomen treft. De studie toont aan dat er een zeer nauw verband bestaat tussen het weer en de dode bomen. Hoge temperaturen en droogte zijn slecht voor de bossen, terwijl lage temperaturen en veel regen juist de vitaliteit van bomen bevorderen. 

De bossen zijn niet voorbereid op de droge en hete periodes die door klimaatverandering steeds langer worden, stellen de experts. "Normaal sterft zo'n 2 tot 5 procent van het bos in Duitsland, maar de laatste jaren was dat 40 procent", stelt een van de onderzoekers. De situatie is volgens hem niet vergelijkbaar met het Waldsterben in de jaren 90, die toen vooral door luchtverontreiniging werd veroorzaakt. "Toen ging 10 tot 12 procent van de bossen dood. Met andere woorden: we hebben nog nooit zulke hoge sterftecijfers meegemaakt als nu." 

De bomen die door hitte en droogte verzwakt zijn, vallen ook snel ten prooi aan de schorskever. Dit insect eet zich een weg onder de boomschors en vernielt daarmee het netwerk van voedingsstoffen. Door de steeds mildere winters overleeft de kever het hele jaar door en kan hij zich makkelijk voortplanten. 

De onderzoekers pleiten ervoor om meer verschillende boomsoorten te planten die beter tegen weersverandering kunnen en om de bomen meer ruimte te geven. Tegelijkertijd stellen ze dat de kennis over bosgroei nog beperkt is en "vol onzekerheden zit." Lees meer bij Tagesschau en het rapport van de universiteit van Freiburg (in het Engels)

Reacties

Astrid Brongers - 13 september 2023 13:53

Wat een afschuwelijk nieuws is dit ! Zit hier met tranen in mijn ogen naar dit artikel te staren. Als fervent liefhebber van bomen, bos en regen, kan ik hier helemaal niet tegen. Hoe komt het toch dat zoveel mensen schijt hebben aan de natuur, dat dit zover heeft kunnen komen ? Ik begrijp het gewoon niet. Help deze hulpeloze bomen !!!

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger