Duitslandweb logo Duitslandweb

Recordaantal Duitse bomen gestorven in 2020

Kort nieuws - 25 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Al meerdere jaren op rij zorgen droogte, hitte en de rap oprukkende schorskever ervoor dat bomen in Duitsland in groten getale doodgaan. 2020 was opnieuw een dieptepunt, blijkt uit een rapport dat het ministerie van Landbouw woensdag presenteerde.

"Veel delen van het bos sterven momenteel af", stelde minister van Landbouw Julia Klöckner (CDU). Sinds 1984 wordt jaarlijks bijgehouden hoe het met de Duitse bossen gaat. De metingen van 2020 waren de slechtste tot nu toe. Er wordt vooral gekeken naar de boomtoppen. Als bladeren of naalden vroegtijdig uitvallen, is dat een belangrijk teken dat de boom lijdt en hoogstwaarschijnlijk doodgaat. In 2020 was dit bij slechts 21 procent van de bomen niet het geval.

Het zogenaamde Waldsterben komt inmiddels in alle deelstaten voor. Er zijn zoveel bomen doodgegaan dat een gebied van 277.000 hectare grond opnieuw bebost moet worden. In september 2019 stelde de overheid 800 miljoen euro beschikbaar, onder meer om bossen bestendiger te maken tegen klimaatverandering. Volgens Klöckner waren ze samen met de boseigenaren op de goede weg om de bossen gemengder en natuurlijker te maken, maar worden deze inspanningen flink geremd door de droogte en de schorskever, een insect die door klimaatverandering ook de winters overleeft. Eind 2020 was slechts een kleine 57 miljoen euro van de staatssteun uitgegeven.

Milieuorganisaties hebben kritiek op het bosbeleid van de regering. De Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND) vindt dat zeker 10 procent van het bosgebied natuurlijker moet worden, zonder houtkap. Naast droogte stelt de BUND dat ook andere factoren de bossen verslechteren, zoals te veel stiktof in de bodem. Lees meer bij TagesspiegelSpiegel en het rapport van het Duitse ministerie van Landbouw

Reacties

Astrid Brongers - 6 juli 2022 21:53

Hoe is het gesteld met de kersenbomen in Duitsland ? Bij mijn Duitse vriendin in Much Eigen stond in de tuin een pracht van een kersenboom. Ik was er verrukt over, en de kersen waren uitmuntend. Een dergelijke boom heb ik in Nederland nooit gezien.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger