Duitslandweb logo Duitslandweb

'Genderster' niet opgenomen in officiële Duitse spelling

Kort nieuws - 17 juli 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Rechtschreibrat, de Duitse spellingsraad, heeft vrijdag besloten het gender-sterretje niet op te nemen in de officiële Duitse spellingsregels. Bij gendern wordt bijvoorbeeld een sterretje of dubbele punt in een woord gezet om de taal genderinclusiever te maken, bijvoorbeeld bij 'Student*innen' of ‘Student:innen’. Worden begrippen op deze manier geschreven dan hebben ze betrekking op mannen, vrouwen en alles daartussenin.

De genderster en de andere genderinclusieve leestekens "behoren niet tot het kerngebied van de Duitse spelling", zei raadsvoorzitter Josef Lange in een interview met Tagesschau. De karakters zouden volgens hem kunnen leiden tot grammaticale problemen die nog niet zijn opgelost. Anderzijds wil de raad niet haar ogen sluiten voor het gebruik van inclusief taalgebruik binnen bepaalde groepen en instellingen. De officiële taalvoorschriften moeten daarom worden aangevuld met een aparte bijlage over speciale symbolen, waarin ook de problemen met de gendertekens worden toegelicht, aldus het advies.

In Duitsland wordt al langer gedebatteerd over het gebruik van genderinclusieve taal en die discussie raakt steeds verder gepolariseerd. Zo heeft Thüringen eind vorig jaar een wet aangenomen die overheidsinstanties in de deelstaat verbiedt in hun communicatie nieuwe aanspreekvormen te gebruiken die non-binaire en intersekse personen insluiten. In Hamburg werd in 2021 juist een wet ingevoerd die medewerkers van overheidsinstanties aanspoort om wel inclusieve formuleringen te gebruiken. Lees meer op Duitslandweb.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger