Duitslandweb logo Duitslandweb

Saksen breidt verbod op inclusieve taal voor scholen uit

Kort nieuws - 13 juli 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Oost-Duitse deelstaat Saksen breidt het verbod op gendern - het gebruik van genderinclusieve taal - voor scholen uit. Niet alleen scholen, maar ook samenwerkingspartners mogen voortaan geen inclusieve taal meer gebruiken. Scholieren zelf zijn het daar niet mee eens.

Het ministerie van Onderwijs in de Oost-Duitse deelstaat Saksen verbood scholen in 2021 al om inclusieve formuleringen te gebruiken, zoals het Gendersternchen (‘Student*innen’) of de Gender-Doppelpunkt (‘Student:innen’). Die vormen worden in Duitsland gebruikt om alle mensen in de samenleving – mannen, vrouwen en iedereen die daar tussenin zit – aan te spreken. Op scholen in Saksen moet dat bijvoorbeeld in proefwerken fout worden gerekend. 

Nu wordt dat verbod uitgebreid naar samenwerkingspartners in het onderwijs. Organisaties die in opdracht van de Saksische overheid samenwerken met scholen moeten een clausule ondertekenen waarin ze afzien van gendern. In plaats van 'Schüler*Innen' moeten ze dan paarvormen gebruiken ('Schülerinnen und Schüler') of genderneutrale vormen als 'leerkrachten' of 'jongeren'. Het ministerie beroept zich hiervoor op regels van de Rat der deutschen Rechtschreibung. Deze raad adviseert het gebruik van genderneutrale taal niet, maar verbiedt het ook niet.

De Saksische scholierenorganisatie LSR vindt het verbod om te gendern "verkeerd en onnodig". Wie inclusieve taal wil gebruiken, moet dat kunnen doen. "Dat Schüler*innen voor een goede zaak puntenaftrek of een lager cijfer krijgen is de verkeerde manier om met dit thema om te gaan", aldus de LSR. De scholieren zien liever dat het Saksische ministerie van Onderwijs zich bezighoudt met problemen als digitalisering op scholen en het lerarentekort. Lees meer bij de Sächsische Zeitung

Zie ook:
In Duitsland wordt al langer gedebatteerd over het gebruik van genderinclusieve taal. Zo heeft Thüringen eind vorig jaar een wet aangenomen die overheidsinstanties in de deelstaat verbiedt in hun communicatie nieuwe aanspreekvormen te gebruiken die non-binaire en intersekse personen insluiten. In Hamburg werd in 2021 juist een wet ingevoerd die medewerkers van overheidsinstanties aanspoort om wel inclusieve formuleringen te gebruiken. Lees meer op Duitslandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger