Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Duitsland blijft achter in natuurbescherming

Kort nieuws - 11 juli 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland loopt in vergelijking met andere Europese landen ver achter bij de bescherming van zijn natuurgebieden. Van de 27 landen bungelt Duitsland vrijwel onderaan, blijkt uit een studie van de universiteit van Bologna. 

In de biodiversiteitsstrategie van de EU staat dat de lidstaten in 2030 in totaal 30 procent van hun land- en zeeoppervlakte een beschermde status moeten hebben gegeven. Voor een derde van dat gebied, dus 10 procent, zou een strikte wettelijke bescherming moeten gelden. Het doel is de ecosystemen te versterken en biodiversiteit te behouden. Deze afspraken werden in december op de VN-biodiversiteitsconferentie gemaakt.

In de lijst van 27 EU-landen staat Duitsland op plaats 25, met slechts 0,6 procent aanwezen beschermd natuurgebied. Alleen Denemarken (0,2 procent) en België (0,1 procent) doen het slechter. Bovenaan de lijst staat Luxemburg, dat 36,6 procent van zijn oppervlakte heeft aangemerkt als strikt beschermd. Zweden volgt met 10,1 procent.

Volgens het ministerie van Milieu heeft Duitsland het 30- procent-doel wel gehaald. Duitsland heeft verschillende soorten beschermde gebieden, zoals natuurparken, vogelreservaten en nationale parken. De eisen voor deze gebieden verschillen. In sommige Duitse natuurparken mag bijvoorbeeld landbouw worden bedreven. Als je al die verschillende beschermde gebieden bij elkaar optelt, is de 30 procent volgens het ministerie al bereikt.

Natuurorganisaties bekrtiseren het Duitse natuurbeleid en stellen dat slechts in een paar van de gebieden biodiversiteit, soorten en ecosystemen worden beschermd. Lees meer bij Tagesschau en de vergelijkende EU-studie van de universiteit van Bologna

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger