Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Duitsland blijft achter in natuurbescherming

Kort nieuws - 11 juli 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland loopt in vergelijking met andere Europese landen ver achter bij de bescherming van zijn natuurgebieden. Van de 27 landen bungelt Duitsland vrijwel onderaan, blijkt uit een studie van de universiteit van Bologna. 

In de biodiversiteitsstrategie van de EU staat dat de lidstaten in 2030 in totaal 30 procent van hun land- en zeeoppervlakte een beschermde status moeten hebben gegeven. Voor een derde van dat gebied, dus 10 procent, zou een strikte wettelijke bescherming moeten gelden. Het doel is de ecosystemen te versterken en biodiversiteit te behouden. Deze afspraken werden in december op de VN-biodiversiteitsconferentie gemaakt.

In de lijst van 27 EU-landen staat Duitsland op plaats 25, met slechts 0,6 procent aanwezen beschermd natuurgebied. Alleen Denemarken (0,2 procent) en België (0,1 procent) doen het slechter. Bovenaan de lijst staat Luxemburg, dat 36,6 procent van zijn oppervlakte heeft aangemerkt als strikt beschermd. Zweden volgt met 10,1 procent.

Volgens het ministerie van Milieu heeft Duitsland het 30- procent-doel wel gehaald. Duitsland heeft verschillende soorten beschermde gebieden, zoals natuurparken, vogelreservaten en nationale parken. De eisen voor deze gebieden verschillen. In sommige Duitse natuurparken mag bijvoorbeeld landbouw worden bedreven. Als je al die verschillende beschermde gebieden bij elkaar optelt, is de 30 procent volgens het ministerie al bereikt.

Natuurorganisaties bekrtiseren het Duitse natuurbeleid en stellen dat slechts in een paar van de gebieden biodiversiteit, soorten en ecosystemen worden beschermd. Lees meer bij Tagesschau en de vergelijkende EU-studie van de universiteit van Bologna

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger