Duitslandweb logo Duitslandweb

Zelensky ontvangt Karlspreis en dankt Duitsland voor steun

Kort nieuws - 15 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Oekraïense president Zelensky heeft zondag in Aken de prestigieuze Karelsprijs ontvangen uit handen van kanselier Scholz. Eerder op de dag sprak hij Scholz en de Duitse president Steinmeier in Berlijn. Duitsland heeft een nieuw militair steunpakket van 2,7 miljard euro toegezegd aan Oekraïne.

De Karelsprijs is dit jaar voor president Zelensky en voor de Oekraïense bevolking, die niet alleen de soevereiniteit van het eigen land en de eigen burgers verdedigt, maar ook Europa en de Europese waarden, zo luidt de motivatie voor de uitreiking. Scholz herhaalde deze woorden tijdens zijn toespraak in Aken en prees de vrijheidswil en het weerstandsvermogen van de Oekraïners. De uitreiking van de prijs is volgens Scholz de opmaat voor de verdere integratie van Europa. De oorlog heeft de EU en Oekraïne dichter bij elkaar gebracht dan ooit tevoren, aldus de kanselier. "Oekraïne kan op onze volle steun blijven vertrouwen." 

Zelensky bedankte Scholz voor de Zeitenwende - de ommezwaai in het Duitse defensie- en buitenlandbeleid van vorig jaar, die onder meer wapenleveranties aan Oekraïne mogelijk maakte - en voor de militaire steun. De president herhaalde zijn wens om Oekraïne te laten toetreden tot de EU en de NAVO.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking in Aken was Zelensky in Berlijn, voor zijn eerste bezoek aan Duitsland sinds het uitbreken van de oorlog. Hij werd ontvangen door president Steinmeier en door Scholz. Bij die ontvangst kwam ook het nieuwe Duitse militaire steunpakket van 2,7 miljard euro voor Oekraïne ter sprake. Dat bevat onder meer luchtafweersystemen, tanks en munitie. Zelensky sprak van "zeer belangrijke en sterke steun" voor zijn land. "De omvang van de Duitse steun is na die van de VS het grootst", aldus de Oekraïense president. Hij noemde Duitsland "een ware vriend en een betrouwbare bondgenoot" en prees de solidariteit van de Duitse bevolking.

Zelensky vroeg Duitsland opnieuw om samen met andere landen moderne gevechtsvliegtuigen te leveren. Scholz reageerde daar terughoudend op. Eerder dit jaar heeft hij gezegd dat levering van gevechtsvliegtuigen niet aan de orde is. Na zijn bezoek aan Duitsland vloog Zelensky naar Parijs voor een gesprek met de Franse president Macron. Maandag is hij in het VK ontvangen door de Britse premier Sunak.

De Internationale Karlspreis zu Aachen wordt sinds 1950 uitgereikt aan personen die zich bijzonder inzetten voor de Europese eenheid en is vernoemd naar Karel de Grote. Eerder ontvingen onder meer de Belarussische oppositieleider Tichanovskaja, president Macron, paus Franciscus, oud-kanselier Merkel en voormalig koningin Beatrix de prijs. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger