Duitslandweb logo Duitslandweb

EU-overleg: Duitsland tegen gezamenlijk bestellen munitie

Kort nieuws - 20 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Oekraïne heeft dringend munitie nodig. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie overleggen vandaag over hoe ze daarvoor kunnen zorgen. Als het aan Duitsland ligt, wordt de munitie niet centraal via de EU besteld.

EU-buitenlandchef Josep Borrell wil een miljard euro onder de EU-lidstaten verdelen die munitie uit eigen voorraad aan Oekraïne leveren. Daarmee kunnen ze dan nieuwe munitie aanschaffen. De meeste EU-landen zijn daarvoor. De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius (SPD) tekent daar wel bij aan dat Duitsland beperkt munitie kan afstaan, omdat het genoeg over moet houden om zichzelf te kunnen verdedigen.

Op dit moment produceren Europese wapenleveranciers minder munitie dan Oekraïne nodig heeft. De EU wil daarom nog een miljard extra ter beschikking stellen om de productie op te schroeven. De Europese Commissie wil bovendien de bestellingen van de lidstaten bundelen en dan centraal via Brussel aan de munitieproducenten in opdracht geven, zoals in de coronapandemie met de vaccins is gedaan. Meerdere landen, waaronder Duitsland, zijn tegen. Volgens Duitsland gaat het bestellen van munitie sneller via bestaande nationale contracten met wapenproducenten dan via een nieuw in te voeren Europese procedure. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger