Duitslandweb logo Duitslandweb

Constitutioneel Hof: AfD-stichting wordt benadeeld

Kort nieuws - 22 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De wetenschappelijke stichting van de AfD, de Desiderius-Erasmus-Stiftung, deelt niet mee in het geld dat beschikbaar is voor stichtingen van politieke partijen. Dat is in strijd met de kansengelijkheid, bepaalde het Constitutionele Hof in Karlsruhe woensdag.

Het subsidiesysteem moet op de schop, zegt het hoogste Duitse gerechtshof, dat wetten toetst aan de grondwet. De ruim 600 miljoen euro die beschikbaar is voor de stichtingen, wordt verdeeld tijdens de begrotingsbehandeling in de Bondsdag. Hoeveel een stichting krijgt, hangt af van de grootte van de partij. De verdeling is niet vastgelegd in een wet.

Zo'n wet moet er wel komen, stelt het hof. Daarin kan ook een stichting worden uitgesloten als dat nodig is om de grondwet te beschermen. Maar een begrotingsbesluit is niet voldoende voor zo'n vergaande maatregel. De rechtsnationalistische AfD wordt in de gaten gehouden door de veiligheidsdienst Verfassungsschutz. Die verdenkt de partij van ongrondwettelijke activiteiten.

De AfD had geklaagd dat de Desiderius-Erasmus-Stiftung in 2019 geen geld uit het budget had gekregen.In 2022 had de Bondsdag in de begroting aangemerkt dat stichtingen die zich mogelijk niet conformeren aan de grondwet, kunnen worden uitgesloten van de subsidie. Ook hiertegen heeft de AfD geklaagd, maar deze constructie wordt in een aparte zaak behandeld. Lees meer bij Tagesschau

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger