Gauck zorgt voor sensatie: derde ronde
Presidentsverkiezing ook na tweede ronde onbeslist

Achtergrond - 30 juni 2010

Christian Wulff heeft tijdens de Duitse presidentsverkiezingen niet voldoende stemmen behaald om in twee rondes verkozen te worden. Wulff had 623 stemmen nodig maar kreeg er 615. Nog vandaag vindt de derde ronde plaats.

Gauck zorgt voor sensatie: derde ronde
© dpa/picture-alliance
Voorafgaand aan de stemming bezocht de Bundesversammlung een oecumenische kerkdienst.

(Geactualiseerd 17.39 uur) Rond vijf uur maakte de voorzitter van de Bundesversammlung de uitslag van de tweede ronde bekend. Christian Wulff, de kandidaat van regeringscoalitie CDU/CSU en FDP, kreeg 615 stemmen. Joachim Gauck, kandidaat van SPD en Groenen, haalde 490 stemmen. Lucretia Jochimsen, kandidaat van Die Linke, kreeg 123 stemmen.

In de eerste ronde haalde Wulff 600 stemmen, Gauck boekte met 499 stemmen een verrassend resultaat. Lucretia Jochimsen kreeg 126 stemmen.

Rond kwart over zes wordt de zitting van de Bundesversammlung heropend voor de derde stemronde. Voor de presidentskandidaten is het dan niet meer nodig om een meerderheid van de stemmen te behalen. De kandidaat met de meeste stemmen wint. De kans op een vierde ronde is gering. Dat gebeurt alleen wanneer twee kandidaten evenveel stemmen krijgen.

Speculaties

Dat Wulff in twee rondes niet verkozen werd is een tegenvaller voor de coalitie van kanselier Merkel. CDU/CSU en FDP beschikten over 644 stemmen in de Bundesversammlung. Het aantal van 615 stemmen voor Wulff betekent dat 29 leden hun partij ontrouw waren en liever Joachim Gauck in Schloss Bellevue, de ambtswoning van de president, zien. De stemming is anoniem en geen van de kiezers heeft tot nog toe toegegeven afwijkend te hebben gestemd. Volgens een verslaggever van de ARD wordt er in de wandelgangen volop gegist wie de 'afvalligen' zijn. Anderen benadrukken dat het een vrije verkiezing is, waar partijpolitiek buiten moet worden gehouden.

Terwijl de stemmen van de tweede ronde geteld werden spraken de Duitse media vooral over de betekenis van deze uitslag voor de regering Merkel. Volgens de meeste commentatoren is de moeizame verkiezing van Wulff een klap voor de geplaagde coalitie.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger