Duitslandweb logo Duitslandweb

Oder-rivier vrijgegeven voor gebruik

Kort nieuws - 8 september 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De rivier de Oder, die een groot deel langs de grens van Duitsland en Polen loopt, is na vier weken weer vrijgegeven voor gebruik. Vissen, zwemmen en het drenken van vee is nu weer toegestaan. De vervuiling die vier weken geleden een enorme vissterfte veroorzaakte, is voorbij.

Nog steeds is niet duidelijk wat de vissterfte heeft veroorzaakt. Ongeveer 300 ton dode vis is ingezameld. Onderzoekers gaan er van uit dat de vissen stierven door een giftige alg die zich plotseling sterk had vermeerderd in de rivier. De algenbloei werd veroorzaakt door een veel te hoog zoutgehalte in de rivier. Hoe het water zo zout is geworden, is niet bekend. Ook de hoge temperatuur en de lage waterstand kunnen een rol hebben gespeeld.

De kwestie heeft voor openlijke ruzie tussen Polen en Duitsland gezorgd. De Duitse minister van Milieu was boos dat Polen niet had gewaarschuwd en aanvankelijk ook niks deed. Polen vond dat Duitsland te traag was met het opruimen van de dode vis en beschuldigde de Duitse instanties van het verspreiden van nepnieuws nadat het ministerie van Milieu van Brandenburg had gemeld dat verhoogde concentraties bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen in watermonsters.

Duitsland wil ook meer overleg met Polen over de verbreding van de Oder aan de Poolse kant. Polen maakt de vaargeul breder en dieper. Daartegen hebben milieu-organisaties bezwaar gemaakt, maar Polen voert de werkzaamheden toch al uit.

Een Pools-Duitse werkgroep onderzoekt de vervuiling en moet voor 30 september met een rapport komen. Lees meer bij RBB

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger