Duitslandweb logo Duitslandweb

Oder-rivier vrijgegeven voor gebruik

Kort nieuws - 8 september 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De rivier de Oder, die een groot deel langs de grens van Duitsland en Polen loopt, is na vier weken weer vrijgegeven voor gebruik. Vissen, zwemmen en het drenken van vee is nu weer toegestaan. De vervuiling die vier weken geleden een enorme vissterfte veroorzaakte, is voorbij.

Nog steeds is niet duidelijk wat de vissterfte heeft veroorzaakt. Ongeveer 300 ton dode vis is ingezameld. Onderzoekers gaan er van uit dat de vissen stierven door een giftige alg die zich plotseling sterk had vermeerderd in de rivier. De algenbloei werd veroorzaakt door een veel te hoog zoutgehalte in de rivier. Hoe het water zo zout is geworden, is niet bekend. Ook de hoge temperatuur en de lage waterstand kunnen een rol hebben gespeeld.

De kwestie heeft voor openlijke ruzie tussen Polen en Duitsland gezorgd. De Duitse minister van Milieu was boos dat Polen niet had gewaarschuwd en aanvankelijk ook niks deed. Polen vond dat Duitsland te traag was met het opruimen van de dode vis en beschuldigde de Duitse instanties van het verspreiden van nepnieuws nadat het ministerie van Milieu van Brandenburg had gemeld dat verhoogde concentraties bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen in watermonsters.

Duitsland wil ook meer overleg met Polen over de verbreding van de Oder aan de Poolse kant. Polen maakt de vaargeul breder en dieper. Daartegen hebben milieu-organisaties bezwaar gemaakt, maar Polen voert de werkzaamheden toch al uit.

Een Pools-Duitse werkgroep onderzoekt de vervuiling en moet voor 30 september met een rapport komen. Lees meer bij RBB

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger