Duitslandweb logo Duitslandweb

'Herstel ecosysteem Oder gaat jaren duren'

Kort nieuws - 15 augustus 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het ecosysteem van de Oder is zo ernstig aangetast dat het jaren zal duren voor het is hersteld. Dat heeft de minister van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg, Axel Vogel, gezegd.

De Oder begint in Tsjechië en stroomt door Polen en Duitsland om uiteindelijk uit te monden in de Oostzee. In de rivier drijven vele duizenden dode vissen. Dat komt volgens de Poolse autoriteiten door chemisch afval in het water, maar hoe die stoffen in het water komen is niet bekend.

Laboratoriumuitslagen moeten maandag of dinsdag meer duidelijkheid verschaffen. Vrijdag werd gemeld dat in een watermonster hoge concentraties kwik zijn gevonden, maar dat is volgens Vogel niet de oorzaak van de vissterfte. Het water heeft een zeer hoog zuurstof- en zoutgehalte en een hoge PH-waarde. In combinatie met de hoge temperatuur en de lage waterstand is dat zeer ongebruikelijk.

Deelstaatpremier Dietmar Woidke en ook andere bestuurders hekelen de gebrekkige communicatie door Polen. Duitsland werd aanvankelijk niet ingelicht over de vervuiling. Daardoor ging kostbare tijd verloren. Vissers hadden al op 26 juli meldingen gedaan van dode vissen, maar daar is niet op gereageerd. Vrijdag werden twee betrokken functionarissen door de Poolse premier ontslagen. Maandag werd bekend dat deze week een taskforce wordt gevormd door beide landen om de milieuramp te coördineren.

De scheepvaart op de rivier is stilgelegd, zodat de dode vissen uit het water kunnen worden gevist, onder meer met barrieres die bij olierampen worden gebruikt. Anders worden ze mogelijk door andere dieren gegeten en kan het gif zich nog verder verspreiden. De vele vrijwilligers die helpen met opruimen hebben ook al dode mosselen en bevers gevonden. Het water uit de rivier mag niet worden gebruikt, en de autoriteiten raden af te zwemmen in de riviermonding Stettiner Haff. Lees meer bij RBB24

Tags: milieu, Rivieren, Oder

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger