Duitslandweb logo Duitslandweb

Polen gaat met crisisteam vissterfte in Oder te lijf

Kort nieuws - 15 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Poolse minister van Milieu Anna Moskwa heeft een crisisstaf bijeen geroepen vanwege de hernieuwde vissterfte in zij-armen van de Pools-Duitse rivier de Oder. 

Op verschillende plekken in de Oder zijn afgelopen weken alarmerende aantallen dode vissen gevonden. De autoriteiten zijn alert, want ze willen een herhaling voorkomen van de ecologische ramp die zich vorig jaar voordeed.

Vorige zomer dreven plotseling overal dode vissen in de Oder. Meer dan 100.000 kilo vis moest worden opgeruimd. Oorzaak bleek naar alle waarschijnlijkheid een giftige alg die zich plotseling sterk had vermenigvuldigd. De algenbloei was het gevolg van een veel te hoog zoutgehalte in het water, in combinatie met een hoge watertemperatuur. Het hoge zoutgehalte werd veroorzaakt door lozingen van bedrijven en mijnen. De Poolse autoriteiten reageerden laat en lichtten de Duitse instanties niet in over de vissterfte. 

Poolse mijnen lozen te veel zout afvalwater in de Oder, vindt niet alleen Duitsland, maar zegt ook EU-commissaris Virginijus Sinkevičius van Milieu, Oceanen en Visserij. De Duitse minister van Milieu, Steffi Lemke (Groenen), organiseerde eerder deze maand een conferentie om herhaling van de massale vissterfte te voorkomen, nu de temperaturen weer oplopen en de waterstand laag is. Polen moet de lozingen in de rivier beter controleren en aan banden leggen, stelde de minister.

Inmiddels is de giftige goudalg Prymnesium parvum alweer aangetroffen in kanalen en stuwmeren die met de Oder in verbinding staan. Het crisisteam van de Poolse regering adviseert nu een systematische sturing op lozingen. Ook moeten oude zij-armen waarin de alg wordt gevonden tijdelijk worden afgesloten en zouden in stuwmeren barrières kunnen worden gemaakt zodat de alg zich niet verder verspreidt. Verder zou extra zuurstof aan het water kunnen worden toegevoegd. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een kwartiertje om de democratie te redden

Een kwartiertje om de democratie te redden

Beierse scholen moeten per week een kwartiertje lestijd besteden aan een passage uit de grondwet: de 'Verfassungsviertelstunde'.


Lees meer

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsland viert vandaag de Dag van de Duitse Eenheid. Veel mensen zijn pessimistischer geworden over de Duitse eenwording.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger