‘De gulden krijgen jullie nooit meer terug’
Cohn-Bendit predikt Europa aan de ongelovige Nederlanders

Achtergrond - 3 juni 2010

Vertwijfeld vraagt Daniël Cohn-Bendit zich af waarom Nederlandse intellectuelen zich niet inzetten voor Europa. Met een vurig betoog probeert de europarlementariër de sceptische Nederlanders de ogen te openen: Europa is echt de enige oplossing voor de financiële, economische en ecologische crisis.

‘De gulden krijgen jullie nooit meer terug’
© flickr.com/Teemu Mäntynen
Europarlementariër Cohn-Bendit pleit voor een sterker Europa.

Daniël Cohn-Bendit, icoon van de protestbeweging in de jaren zestig, hield de lezing op uitnodiging van de Kring Europese Studies in Spui25. Het publiek kon kennis maken met een spreker die in hart en nieren Europeaan is. De ouders van Daniel Cohn-Bendit waren joodse Duitsers. In 1933 vluchtten zij voor de nationaal-socialisten en vestigden zich in Frankrijk. Hun zoon Daniël werd bekend als één van de aanstichters van de studentenopstanden in Parijs in 1968. Als straf werd hij uitgezet naar Duitsland. Ook daar was hij actief in de linkse beweging. Tegenwoordig is Cohn-Bendit europarlementariër voor afwisselend de Duitse en Franse Groene Partij.

Europa als paraplu

Het is een mantra dat Cohn-Bendit zijn hele lezing blijft herhalen: ‘Europe is important.’ Volgens Cohn-Bendit heeft de natiestaat zijn langste tijd gehad. Een belangrijke functie van de staat was altijd het reguleren van de markt. Met de Europese Unie (EU) hebben verschillende lidstaten een gemeenschappelijke markt gecreëerd. Het probleem met de EU is, aldus Cohn-Bendit, dat de markt nu te groot is. “Er is geen Europees politiek raamwerk dat machtig genoeg is om de markt te reguleren.” De oplossing? Meer Europa.

Een ander argument voor een sterker Europa ligt volgens de Groenen-europarlementariër in de omvang van de crises die Europa bedreigen. De economische en financiële crises zijn te groot om opgelost te worden door individuele lidstaten. “Tegenover landen als China en de Verenigde Staten heeft Nederland niks in te brengen”, pepert Cohn-Bendit het publiek in. “We hebben Europa nodig als een paraplu om onszelf te beschermen.”

Griekenland

Als het over de financiële hulp aan Griekenland gaat komt Cohn-Bendit echt op stoom. Hij snapt het gemor in landen als Duitsland en Nederland niet. Hij geeft toe dat Griekenland de financiën niet op orde heeft en dat Nederland en Duitsland veel aan Europa betalen. Tegelijkertijd profiteren de landen die veel betalen ook enorm van Europa. Cohn-Bendit dringt aan op meer solidariteit onder de lidstaten: "De financiële toestand van Californië is slechter dan de Griekse maar niemand is bang dat Californië als staat zal verdwijnen of dat de federale overheid niets doet." Het liefst wil Cohn-Bendit dat Europa een federatie wordt: de Verenigde Staten van Europa.

Cohn-Bendit roept Nederlandse intellectuelen op om zich hard te maken voor Europa. “Euro-sceptisch denken is voor mensen die niet denken.” Ook moeten we niet schrikken van de koersdaling van de euro. “De sterkte van de euro zegt niets over de sterkte van de EU”, zegt Cohn-Bendit om daar fijntjes aan toe te voegen: “De gulden krijgen jullie nooit meer terug.”

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger