Duitslandweb logo Duitslandweb

Evaluatie Duitse coronabeleid: Mondkapjes effectief

Kort nieuws - 4 juli 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Om een coronastrategie voor de herfst uit kunnen werken, heeft de Duitse regering eerst een commissie van experts het coronabeleid van de afgelopen jaren laten evalueren. Vrijdag werd de evaluatie gepresenteerd.

De achttien experts maken vooral duidelijk dat de effectiviteit van de maatregelen moeilijk te beoordelen is omdat vaak meerdere maatregelen tegelijk werden genomen en er te weinig betrouwbare gegevens en onderzoeksresultaten zijn.

Over het nut van mondkapjes is de commissie positief, al is er volgens de experts onvoldoende wetenschappelijke basis om FFP2-mondkapjes te verplichten. Lockdowns helpen het best als ze vroeg en kort worden ingezet, stellen de experts. Ook contactonderzoek is volgens hen vooral in de vroege fase van een coronagolf effectief. Bij een beperkte toegang (2G en 3G) is het in de toekomst waarschijnlijk beter om alleen mensen met een zeer recente test toe te laten. Een vaccinatiebewijs werkt goed in de eerste weken na een vaccinatie, maar daarna neemt het risico op besmetting ondanks vaccinatie toe en geeft een test meer zekerheid, menen de experts.

De adviescommissie is niet onomstreden. De bekende viroloog Christian Drosten verliet de commissie omdat hij vond dat de keuze van de leden politiek en niet wetenschappelijk was. Hij bekritiseerde dat er geen epidemioloog in de commissie zat, en wel meerdere juristen.

Minister van Gezondheid Karl Lauterbach heeft aangekondigd dat hij wil zorgen dat de deelstaten een 'volle gereedschapskist' hebben om het virus in de herfst in te dammen. De huidige coronawetgeving verloopt in september. Lauterbach wijst er onophoudelijk op dat het belangrijk blijft om besmettingen te voorkomen, mede vanwege de vele mensen die langdurige klachten houden na een besmetting en vanwege de kwetsbaren die nog steeds flink ziek kunnen worden van het coronavirus.  Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger