Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland scherpt maatregelen aan na kerst

Kort nieuws - 21 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vanaf 28 december sluiten in Duitsland de discotheken en clubs. Ook voor gevaccineerden en mensen die van corona zijn hersteld, gaan dan contactbeperkingen gelden; de maximale groepsgrootte wordt tien personen, kinderen onder 14 jaar zijn uitgezonderd. Sport- en culturele evenementen mogen alleen nog zonder publiek plaatsvinden. Dat heeft de bondsregering met de deelstaten afgesproken.

Deelstaten kunnen de extra maatregelen ook al eerder dan 28 december in laten gaan. Hamburg bijvoorbeeld legt de beperkingen al per 24 december op. Met de nieuwe maatregelen worden grote oud- en nieuwfeesten voorkomen, staat in het besluit van de regering en de deelstaten. Verder luidt het advies aan iedereen een zelftest te doen voorafgaand aan een ontmoeting met mensen van buiten het eigen huishouden.

Al eerder kondigde de regering een vuurwerkverbod met Oud en Nieuw af. Ook is eerder deze maand op veel plekken in Duitsland een 2G-beleid ingevoerd en er golden al strengere contactbeperkingen voor mensen zonder vaccinatie- of herstelbewijs - zij mogen naast leden van het eigen huishouden slechts twee leden van een ander huishouden ontvangen, met uitzondering van kinderen onder de 14 jaar.

Met de nieuwe maatregelen reageert de politiek op het advies van de nieuwe Duitse adviescommissie van corona-experts, vergelijkbaar met het Nederlandse Outbreak Management Team (OMT).

De commissie heeft zondag aangedrongen op extra contactbeperkingen in de komende dagen. Ze voorziet met de opkomst van de omikron-variant een overbelasting van de zorg en eventueel de gehele Duitse infrastructuur als er geen aanvullende maatregelen worden genomen. De bondsregering en de deelstaten roepen in hun besluit onder meer ziekenhuizen, de politie, de brandweer en telecommunicatie-, elektrciteits- en logistiekdiensten op hun rampenplannen op orde te brengen, zodat die bij overbelasting snel geactiveerd kunnen worden.

Het Robert Koch Institut (RKI), vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, waarschuwde dinsdag dat per direct strenge contactbeperkingen moeten gaan gelden. Lees meer bij Tagesschau en zie ook het overzicht van maatregelen van Tagesschau

Reacties

Dirk - 3 januari 2022 21:12

Echt belachelijk!! Gaan we weer.. opsluiten in onze hondenhok! 2 jaar lang en langer!

Jullie moeten gewoon leren leven met die virus en alles open gooien plaats van alle mensen laten opsluiten.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger