Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsraad stemt in met 'recht op niet bijzonder snel internet'

Kort nieuws - 13 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsraad, de parlementaire vertegenwoordiging van de Duitse deelstaten, heeft vrijdag ingestemd met een verordening over een minimale internetsnelheid in Duitsland. Maar volgens sommige deelstaten is de nu gegarandeerde snelheid achterhaald. 

De Bondsraad stemt in met 'recht op niet bijzonder snel internet', kopte Der Spiegel over het besluit. In de verordening staat dat binnenkort overal in Duitsland een downloadsnelheid van minstens 10 megabit per seconde (Mbit/s) mogelijk moet zijn. De uploadsnelheid moet 1,7 megabit per seconde zijn.  

De Bundesnetzagentur, de instantie die verantwoordelijk is voor netwerken in Duitsland, moet ervoor zorgen dat deze minimum-internetsnelheden ook daadwerkelijk worden bereikt. Maar de Bondsraad gaf ook aan dat de verordening geen recht doet aan wat mensen in Duitsland verwachten van snel internet. 

Onder meer de deelstaten Beieren en Nedersaksen hadden voorafgaand aan het Bondsraad-besluit al aangegeven dat de genoemde snelheden "niet meer van deze tijd" zijn. Zij betoogden dat die in huishoudens met meerdere mensen niet voldoende zijn om thuis te kunnen werken of online les te kunnen volgen. De Bundesnetzagentur geeft aan de minimale snelheden de komende jaren te willen opvoeren. De meeste mensen in Duitsland beschikken al over sneller internet dan in de verordening is vastgelegd, maar op sommige plekken, vooral op het platteland, is de situatie problematisch. Met de nieuwe verordening kan de Bundesnetzagentur afdwingen dat ook die huishoudens een basale internetvoorziening krijgen. Lees meer bij Der Spiegel

In Nederland leveren de meeste providers downloadsnelheden vanaf 30 Mbit/s tot 50 Mbit/s, aldus de website providercheck.nl. "Deze internetsnelheid is prima voor een klein huishouden", stelt de website. Als je meerdere tv's en/of computers en laptops gebruikt of wil thuiswerken, kun je de snelheid beter verhogen tot 100 Mbit/s, aldus de site.

In een reactie op dit artikel laat internetvergelijk.nl ons weten dat ook 30 tot 50 mbps achterhaald is. De meeste providers leveren aansluitingen van minstens 100 mbps, aldus een woordvoerder.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Digitale samenleving':

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

Mischa Buiting deed als afstudeerproject onderzoek naar digitalisering in het hoger onderwijs in Nederland en Duitsland.


Lees meer

Warum, wieso: werkt Street View niet in Duitsland?

Warum, wieso: werkt Street View niet in Duitsland?

In de serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 3: Google Street View


Lees meer

Warum, wieso: is het Duitse internet zo slecht?

Warum, wieso: is het Duitse internet zo slecht?

In de nieuwe serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 1: Het slechte internet


Lees meer

Digitaal wordt (een beetje) normaal

Digitaal wordt (een beetje) normaal

De coronacrisis zorgt voor 'veranderdruk' in digibeet Duitsland. Gaat de digitalisering nu tòch een tandje sneller?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger