Duitslandweb logo Duitslandweb

Na Bondsdag stemt ook Bondsraad in met aanpassing infectieziektenwet

Kort nieuws - 22 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, heeft vanmiddag ingestemd met de aanpassing van de infectieziektenwet. Via deze wet voert de Duitse regering een 'noodrem' in, waarmee strengere coronamaatregelen gaan gelden als de besmettingscijfers oplopen.

Er was in de speciale zitting van de Bondsraad vandaag veel kritiek op de aanpassing van de infectieziektenwet, maar uiteindelijk stemde de Länderkammer er toch mee in.

De wet is gisteren al door de Bondsdag aangenomen. In de wet is nu vastgelegd dat als de besmettingen in een regio per 100.000 inwoners per zeven dagen boven de 100 komen, de regering verordeningen mag uitvaardigen. Ook wordt bij deze besmettingscijfers de 'noodrem' van kracht, de deelstaten worden dan verplicht bepaalde corona-maatregelen te nemen, zoals contactbeperkingen en een avondklok.

Die noodrem was eerder al met de deelstaten afgesproken, maar die hielden zich daar niet allemaal aan. Omdat de deelstaten verantwoordelijk zijn voor hun eigen gezondheidsbeleid, heeft de bondsregering weinig mogelijkheden hen regels op te leggen. Door de infectieziektenwet aan te passen, trekt de regering meer macht naar zich toe.

De 'noodrem' is in de afgelopen week afgezwakt om aan bezwaren tegemoet te komen. Een van de meest omstreden onderdelen is de avondklok. Die gaat nu gelden vanaf 22 uur maar wandelen of hardlopen mag tot 24 uur, mits alleen. De regering trekt aan de noodrem als de besmettingen in een regio boven de 100 per 100.000 inwoners per zeven dagen komen. Dan gaat de avondklok in en worden de contactbeperkingen strenger. Sporten mag dan nog maar met maximaal twee personen. Kinderen tot 14 jaar mogen met vijf personen sporten.

Winkels mogen nog tot 150 besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen op afspraak openblijven. Scholen gaan bij 165 besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen weer over op afstandsonderwijs. Kinderen onder de 14 jaar mogen als de wet wordt aangenomen weer in groepen sporten en werkgevers moeten hun werknemers twee coronatests per week aanbieden. De aangepaste wet treedt vrijdag in kracht, de 'noodrem' geldt vanaf zaterdag. Critici van de wet hebben al aangekondigd een klacht in te dienen bij het Duitse Constitutionele Hof. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger