Duitslandweb logo Duitslandweb

Mondkapjes centraal in nieuw Duits coronabeleid

Kort nieuws - 12 augustus 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Gezondheid Karl Lauterbach heeft een nieuwe infectieziektenwet voorgesteld om een nieuwe coronacrisis in de herfst te voorkomen. Zijn concept leunt sterk op mondkapjes.

Nationaal vastgelegd wordt een mondkapjesplicht in het interregionale openbaar vervoer en in vliegtuigen. Verder kunnen de deelstaten zelf kiezen of ze ook een mondkapjesplicht in binnenruimten willen. Van deze mondkapjesplicht zijn uitzonderingen mogelijk voor mensen die minder dan drie maanden geleden een boostervaccinatie hebben gekregen. Die kunnen zich waarschijnlijk niet aansteken met het coronavirus en hoeven daarom geen mondkapje te dragen als ze dit met een coronabewijs kunnen aantonen. Ook mensen die net zijn getest, kunnen zonder mondkapje naar bijvoorbeeld het theater of de horeca.

Bij oplopende besmettingen en ziekenhuisopnamen kan een tweede fase van het beleid ingaan. Dan gaan weer maximale bezoekersaantallen gelden voor binnenruimten. Ook dit kunnen de deelstaten bepalen.

Het coronavirus behandelen als een verkoudheidsvirus is geen optie, vindt Lauterbach. Daarvoor zijn er nog steeds te veel sterfgevallen, ernstig zieken en long-covid-patiënten. Ook kan het virus muteren en weer gevaarlijker worden. De zomergolf is overigens op dit moment over zijn hoogtepunt heen. Vanaf oktober komt er weer een vaccinatiecampagne, waarschijnlijk met vaccins die aan de nieuwe varianten zijn aangepast.

Het voorstel van Lauterbach wordt 24 augustus in het kabinet besproken en moet begin september door de Bondsdag worden goedgekeurd. Lees meer bij Zeit Online

Reacties

mart Lans - 26 september 2022 10:42

Jij woont zeker ver weg Jaap....

Reageer
Miranda - 15 september 2022 11:19

Als je op de grens woont zoals ik en je daarom je goedkopere boodschappen in Duitsland doet is dat wat mij betreft wel zeker een issue. Er loopt hier al 80 % met een muilkorf voor die met een grote boog om me heen gaan alsof ik lepra heb. Maar als het binnenkort weer verplicht is dan blijf ik daar dus weg. Maar als je nu nog niet door hebt waar die mondlappen voor dienen dan verdien je niet beter.

Reageer
Jaap - 13 augustus 2022 11:37

Waar maak je je druk om. Niemand verplicht je om te gaan.

Reageer
Japie - 12 augustus 2022 22:27

Zijn de Duitsers gek geworden of zijn hun politici de weg kwijt?

Reageer
Jaap Japie - 13 augustus 2022 11:38

Waar maak je je druk om. Niemand verplicht je om te gaan.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger