Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag akkoord met loslaten maatregelen

Kort nieuws - 18 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft vrijdag ingestemd met de nieuwe infectieziektenwet, die nauwelijks nog coronamaatregelen voorschrijft. Vrijwel alle maatregelen vervallen per 20 maart, alleen de mondkapjesplicht in het OV en in zorginstellingen en de testplicht in verzorgingshuizen, scholen en kinderopvang blijft bestaan. Regio's met veel besmettingen kunnen extra maatregelen invoeren.

Regelingen met 2G of 3G komen te vervallen en ook de begrenzing van bezoekersaantallen bij evenementen vervalt. Wel is afgesproken dat tot 2 april een overgangsperiode geldt waarin deelstaten aan de huidige regels kunnen vasthouden.

Het loslaten van de maatregelen is zeer omstreden in Duitsland. Vrijdag meldde het Robert Koch Institut weer bijna 300.000 nieuwe besmettingen en 226 coronagerelateerde sterfgevallen. Zestig procent van de Duitsers ziet het opheffen van de mondkapjesplicht als een fout, blijkt uit ARD Deutschlandtrend.

Toch kreeg het wetsvoorstel een meerderheid in de Bondsdag, al had regeringspartij de Groenen strengere regels gewild en riep SPD-gezondheidsminister Lauterbach de deelstaten op om vooral gebruik te maken van de strengere regels voor gebieden met veel besmettingen. Alle regeringspartijen riepen ook op om vrijwillig mondkapjes te blijven dragen om kwetsbaren te beschermen.

De FDP is de grote voorvechter van het beëindigen van de coronamaatregelen en de huidige wet is een moeizaam compromis tussen die partij en de meer voorzichtige Groenen en SPD. Oppositiepartij CDU/CSU vindt dat de nieuwe wet voor veel onduidelijkheid zorgt. Ook de deelstaten hebben veel kritiek op de wet. Later vandaag wordt in de Bondsraad over de infectieziektenwet gestemd. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Raimon Mensink - 20 maart 2022 23:36

Wanneer hoef je de mondmasker niet meer te dragen in de winkels en horeca?

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger