Duitslandweb logo Duitslandweb

Regering perkt macht deelstaten in bij coronabeleid

Kort nieuws - 13 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De bondsregering heeft vanmorgen de 'noodrem' besloten om versoepelingen van de coronalockdown door de deelstaten te kunnen tegenhouden. 

Door wijziging van de infectieziektenwet wil de regering de impasse doorbreken die is ontstaan omdat de deelstaten het niet eens worden over maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus.

In de wet wordt nu vastgelegd dat als de besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen boven de 100 komen, de regering verordeningen mag uitvaardigen. Ook wordt bij deze besmettingscijfers de 'noodrem' van kracht, de deelstaten worden dan verplicht bepaalde corona-maatregelen te nemen, zoals contactbeperkingen en een avondklok.

In Duitsland gaan de deelstaten in principe over het coronabeleid. Alle maatregelen die de regering met de deelstaten afspreekt, moeten door de deelstaten in verordeningen worden vastgelegd. Maar de deelstaten komen dan vaak met eigen interpretaties en uitzonderingen, waardoor het beleid per deelstaat verschilt en erg onoverzichtelijk wordt. Een ander probleem is dat de deelstaten soms heel verschillend denken over de coronamaatregelen - de een wil versoepelen en de ander juist een strengere lockdown. Dat resulteert in compromissen die weinig daadkrachtig zijn. Om daadkrachtiger te kunnen optreden, trekt de bondsregering nu dus een deel van de macht naar zich toe. Die moet die extra verordeningen dan overigens wel laten goedkeuren door de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten. 

De nieuwe wijziging van de infectieziektewet moet nog door de Bondsdag en de Bondsraad worden goedgekeurd. Lees meer bij Tagesschau over de wetswijziging en over het kabinetsbesluit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger