Duitslandweb logo Duitslandweb

'Regering en deelstaten eens over grondwetswijziging onderwijs'

Kort nieuws - 13 februari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De bondsregering en de deelstaten zijn het eens geworden over een grondwetswijziging die het mogelijk maakt dat de centrale overheid in de digitalisering van onderwijs investeert. Dat meldt de ARD, die over de plannen beschikt. Tot nu toe verzette een aantal deelstaten zich tegen de grondwetswijziging.

Onderwijs is een zaak van de deelstaten, de nationale overheid moet zich daar buiten houden. Door de grondwetswijziging kan de overheid straks wel staatsgeld in scholen steken. Duitse scholen hebben op digitaal gebied een grote achterstand. 

De Bondsdag stemde vorig jaar al in met de grondwetswijziging, maar die dreigde daarna te stranden in de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten. Belangrijke deelstaten als Beieren, Baden-Württemberg, Hessen, Noordrijn-Westfalen en Saksen maakten bezwaar. Zij zagen de competenties van de deelstaten bedreigd, omdat de overheid met de grondwetswijziging straks ook inhoudelijk invloed op het onderwijs kan uitoefenen. Een ander bezwaar was dat de deelstaten ertoe werden verplicht evenveel geld te investeren als de centrale overheid. Die laatste eis is nu volgens de ARD van tafel, waardoor de deelstaten alsnog met het zogenoemde Digitalpakt zouden instemmen. Lees meer bij tagesschau.de en Süddeutsche.de 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger