Duitslandweb logo Duitslandweb

Gasboringen bij Borkum een stap dichterbij

Kort nieuws - 22 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na gesprekken tussen de deelstaatregering van Nedersaksen en het Nederlandse bedrijf One-Dyas ligt de weg open voor gasboringen bij het Duitse waddeneiland Borkum. Milieuorganisaties zijn kritisch op de plannen. 

In de komende twee weken zal het kabinet van minister-president Stephan Weil (SPD) een besluit nemen over de gasboringen. Als de deelstaatregering groen licht geeft kan het Nederlandse bedrijf One-Dyas vanaf 2024 beginnen met boren bij een gasveld dat tussen Borkum en Schiermonnikoog ligt. Vorig jaar was de regering van de Noord-Duitse deelstaat nog tegen gaswinning, nu de Duitsers van Russisch gas af willen is de situatie veranderd. Volgens deelstaatminister van Economische Zaken Althusmann (CDU) bevat het gasveld zo’n 60 miljard kubieke meter gas.

Milieuorganisaties en lokale politieke partijen zijn tegen de boringen. Woensdag stelde vicevoorzitter Christian Meyer van de Groenen in Nedersaksen dat “fossiele energie door fossiele energie vervangen een fout is en in strijd met alle klimaatdoelstellingen”. Daarnaast zijn volgens Meyer de hoeveelheden gas te klein om in de Duitse behoefte te voorzien en komen de boringen te laat om Russisch gas te vervangen. Milieuorganisaties SDN en BUND zijn bang dat de boringen een gevaar vormen voor de natuur in het gebied. Lees meer bij de Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Rusland levert na een onderhoudsstop weer gas door Nord Stream 1. Maar Duitsland houdt er rekening mee dat dit niet zo blijft.


Lees meer

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Mecklenburg-Voorpommeren gebruikte een milieustichting als dekmantel om Nord Stream 2 te redden.


Lees meer

Factsheet: Energie in Duitsland

Factsheet: Energie in Duitsland

Een overzicht van de Duitse energievoorziening, de afhankelijkheid van Rusland en de nieuwe klimaatambities.


Lees meer

Duits energiedilemma

Duits energiedilemma

De Duitse energietransitie gaat pijn doen in de portemonnee, stelt Carsten Brzeski vast. 'Daar kan de regering maar beter eerlijk over zijn.'


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger