Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister-president Schwesig in het nauw door Nord Stream 2

Kort nieuws - 19 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister-president van Mecklenburg-Voorpommeren Manuela Schwesig (SPD) ligt onder vuur vanwege haar rol bij het gaspijplijn-project Nord Stream 2. Politici van de Groenen en de CDU eisen consequenties voor de nauwe banden die Schwesig met het Russische gasconcern Gazprom onderhield.

Begin 2021 richtte de deelstaatregering van Mecklenburg-Voorpommern de Stiftung Klima- und Umweltschutz MV op, die als dekmantel diende voor de financiering van het omstreden gaspijplijn-project Nord Stream 2. De pijplijn moest gas via de Oostzee van Rusland naar Duitsland transporteren, maar dreigde niet afgebouwd te kunnen worden door Amerikaanse sancties. Onlangs bleek dat het Russische staatsbedrijf Gazprom als grootaandeelhouder direct bij de oprichting van de stichting was betrokken.

“De verwevenheid tussen de deelstaatregering in Schwerin en het Russische staatsbedrijf Gazprom is altijd rampzalig geweest en moet nu eindelijk worden onderzocht", aldus partijvoorzitter van Bündnis 90/Die Grünen Omid Nouripour maandag. Volgens Nouripour heeft Schwesig zich tot nu toe te weinig over de banden tussen Gazprom en de deelstaatregering uitgelaten. Ook partijgenoot en voorzitter van de Europa-commissie in de Bondsdag Anton Hofreiter sprak zich uit voor een onderzoek. CDU-prominent Norbert Röttgen wil dat Schwesig aftreedt als de berichtgeving over de banden van haar regering met Gazprom kloppen.

Volgens Schwesig hebben er inderdaad gesprekken plaatsgevonden, maar had Gazprom bij de oprichting van de stichting geen leidende rol. In mei begint in Mecklenburg-Voorpommeren een parlementair onderzoek naar de stichting. Lees meer bij ZDF Heute en NDR

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

De Duitse defensieminister Lambrecht maakte één fout te veel, schrijft columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger