Duitslandweb logo Duitslandweb

'Verpakkingsheffing afhaaleten Tübingen onwettig'

Kort nieuws - 31 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De heffing op verpakkingen van afhaaleten in Tübingen is in strijd met landelijke regels, heeft de bestuursrechtbank in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg bepaald. Een plaatselijke McDonald's was naar de rechter gestapt om de regeling aan te vechten.

Tübingen heft sinds 1 januari belasting op verpakkingen van afhaaleten. Daarmee moet zwerfafval in de stad worden tegengegaan. Restaurants en snackbars kunnen de belasting doorberekenen aan hun klanten. Een wegwerpverpakking van een hamburger of broodje kebab of een drinkbeker kost 50 eurocent. Wegwerpbestek kost 20 cent extra. 

De plaatselijke McDonald's klaagde Tübingen aan vanwege het ingevoerde systeem, en stelde dat die in strijd is met het afvalrecht. De bestuursrechter in Mannheim heeft McDonald's in het gelijk gesteld. Daarmee is de heffing nog niet van de baan. De gemeenteraad moet nu beslissen of Tübingen in hoger beroep gaat. Als de stad dat doet, blijft de regeling gelden tot de uitspraak. Lees meer bij SWR.de en Spiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger