Duitslandweb logo Duitslandweb

Oekraïne en klimaat centraal op Veiligheidsconferentie München

Kort nieuws - 18 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Veiligheidsconferentie in München, de Munich Security Conference (MSC), staat volgens Duitse media dit jaar in het teken van de dreigende inval van Rusland in Oekraïne. Ook het klimaat is een belangrijk thema op de internationale conferentie met politici, lobbyisten en defensiespecialisten. 

De Russische regering is niet vertegenwoordigd op de conferentie. Het Kremlin heeft de uitnodiging afgeslagen. Volgens conferentie-voorzitter Wolfgang Ischinger konden veel Russische genodigden sowieso niet komen, omdat ze gevaccineerd zijn met een vaccin dat in Duitsland niet wordt erkend. Ze zouden dan in quarantaine moeten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zal vrijdag in gesprek gaan met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock. Zaterdag spreken kanselier Scholz, de Amerikaanse vice-president Harris en de Oekraïense president Zelensky op het evenement in München.

Hoewel ieder jaar veel regeringsleiders deelnemen aan de Münchener Sicherheitskonferenz, is het geen door de overheid belegde bijeenkomst, maar een privaat initiatief. Het is de laatste keer dat Wolfgang Ischinger gastheer is van de conferentie. Hij wordt opgevolgd door Christoph Heusgen, voormalig adviseur van Angela Merkel.

Volgens Der Spiegel heeft het er alle schijn van dat Ischinger via een door hem opgericht adviesbureau flink verdient aan de goede contacten die hij als voorzitter heeft. Het weekblad legt ook bloot dat Ischinger commissaris en aandeelhouder is van defensiebedrijf Hensoldt. Ischinger ontkent dat er sprake is van belangverstrengeling. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Pietersma - 18 februari 2022 19:42

Niet meer dan een leuk uitje voor de deelnemers en zonder relevantie zonder Rusland. En natuurlijk om "Geschlossenheit" te demonstreren. Oftewel gedienstigheid jegens grote broer Amerika. Dissidente geluiden zullen we niet horen. Wel de zoveelste bewering van Blinken c.s. dat de invasie dichtbij is. Wanneer toont een Nato lid eindelijk eens wat moed?!

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger