Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD niet welkom bij veiligheidsconferentie

Kort nieuws - 14 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De rechts-extremistische Alternative für Deutschland (AfD) is als enige Duitse partij niet welkom op de Münchner Sicherheitskonferenz, de jaarlijkse internationale veiligheidsconferentie die vrijdag in de Beierse hoofdstad begint. Dat heeft conferentieleider Christoph Heusgen maandag bekendgemaakt.

De afgelopen jaren werden AfD-politici nog wel voor de veiligheidsconferentie uitgenodigd. Heusgen heeft geen toelichting gegeven waarom de rechts-extremistische Duitse partij dit jaar niet op de conferentie aanwezig mag zijn. Verschillende AfD-politici hebben zich pro-Russisch uitgelaten en zijn bijvoorbeeld te gast in propagandazendingen van de Russische staatstelevisie. Ook wordt de partij in de gaten gehouden door de veiligheidsdienst Verfassungsschutz.

Op internationaal gebied heeft Heusgen vertegenwoordigers van Rusland en Iran deelname aan de conferentie ontzegd. China is wel welkom, ondanks de kritiek op de mensenrechtensituatie in het land. Christoph Heusgen is voormalig politiek adviseur van oud-bondskanselier Angela Merkel (CDU) en staat dit jaar voor het eerst aan het hoofd van de internationale veiligheidsbijeenkomst in München.

Naast bondskanselier Olaf Scholz (SPD) zullen onder meer de Amerikaanse vice-president Kamala Harris, de Franse president Emmanuel Macron en de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba de driedaagse conferentie bijwonen. De bijeenkomst staat in het teken van de oorlog in Oekraïne.

De conferentie wordt wereldwijd als de belangrijkste bijeenkomst op het gebied van veiligheid en defensie beschouwd. Talrijke wereldleiders en defensie-experts komen samen om elkaar te kunnen spreken, zonder dat er een direct resultaat moet worden geboekt of slotverklaring moet worden opgesteld. Lees meer bij Tagesschau en Bayerischer Rundfunk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger