Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland keurt besluit Brussel over gas en kernenergie af

Kort nieuws - 3 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering is het niet eens met het besluit van de Europese Commissie om gas en kernenergie als duurzaam aan te merken in de zogenoemde taxonomie van de EU.

De ministers Robert Habeck van Economie en Klimaatbescherming en Steffi Lemke van Milieu hebben hun afkeuring uitgesproken over het besluit dat de Europese Commissie woensdag bekendmaakte. De taxonomie bepaalt welke investeringen in de EU als duurzaam mogen worden aangemerkt. Investeringen in gascentrales en kerncentrales worden als het aan de commissie ligt ook opgenomen in die lijst, tijdelijk en onder voorwaarden. 

De Duitse regering heeft vooral problemen met het aanmerken van kernenergie als duurzaam. Voor kernafval is nog geen oplossing, kernenergie is duur en inflexibel, verdringt duurzame energie en brengt risico's voor grote ongevallen met gevaar voor bevolking en milieu met zich mee, aldus de ministers in hun verklaring.

Gas is evenmin duurzaam, maar kan als overgangsbrandstof een belangrijke rol spelen in de energietransitie, vindt Duitsland. Zeker als centrales 'waterstof-ready' worden gebouwd, zodat ze op termijn kunnen overschakelen van gas op waterstof. Gascentrales zijn flexibeler en kunnen de fluctuaties opvangen die bij duurzame energiebronnen ontstaan omdat er nu eenmaal niet altijd evenveel wind of zon is.

De Duitse regering beraadt zich nog over verdere stappen. Oostenrijk heeft al aangegeven naar de rechter te willen stappen om te voorkomen dat kernenergie als duurzaam wordt aangemerkt. Nederland wil kernenergie juist wel op de lijst hebben, maar heeft samen met Oostenrijk, Zweden en Denemarken gevraagd om gas geen groen label te geven. 

De lidstaten kunnen het besluit alleen tegenhouden met een ruime meerderheid, en die tekent zich niet af. Het Europees Parlement moet nog over het besluit van de Europese Commissie stemmen.

Duitsland sluit dit jaar de laatste kerncentrales en stopt gefaseerd met kolen. De Atomausstieg en de Energiewende zorgt dat het land voorop loopt in energie uit duurzame bronnen, maar maakt het land ook afhankelijker van gas. Duitsland hoopt dat waterstof en de verdere uitbouw van zonne-energie, windenergie, biomassa en aardwarmte het gas op termijn kunnen vervangen. Lees het persbericht van de Duitse regering en de stellingname of het nieuwsbericht van Deutschlandfunk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Scholz zegt 'Basta!' en beslecht het conflict tussen Lindner en Habeck over kerncentrales.


Lees meer

'Streckbetrieb' voor kerncentrales én de Groenen

'Streckbetrieb' voor kerncentrales én de Groenen

In de discussie over het openhouden van de laatste Duitse kerncentrales kreeg een nieuw begrip een hoofdrol: Streckbetrieb.


Lees meer

Lichten gaan uit om gas te besparen

Lichten gaan uit om gas te besparen

Met vereende krachten hoopt de Duitse regering 20 procent gas te besparen deze winter.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger