Duitslandweb logo Duitslandweb

Kanselier Scholz legt regeringsverklaring af

Kort nieuws - 15 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De nieuwe bondskanselier Olaf Scholz heeft woensdagmorgen zijn eerste regeringsverklaring afgelegd in de Bondsdag. In zijn toespraak kwamen de belangrijkste punten uit het regeerakkoord aan bod. Daarnaast leek Scholz vooral te willen overbrengen dat Duitsland voor een grote transformatie staat, die de nieuwe regering wil aanjagen en in goede banen wil leiden. Ook sprak hij met het oog op de coronapandemie de burgers moed in: "We zullen deze crisis overwinnen".

Na een lange afhankelijkheid van fossiele brandstoffen moet Duitsland nu in 23 jaar volledig omschakelen naar hernieuwbare energiebronnen, zei Scholz. Dat is volgens hem de grootste transformatie in minstens 100 jaar. De komende twee decennia worden jaren van grote veranderingen en vooruitgang. Dat is nodig om arbeidsplaatsen te behouden en de toekomst van Duitsland veilig te stellen, stelde Scholz. De regering wil zorgen dat geen mensen achterblijven en dat uiteindelijk iedereen kan zeggen dat het voor hem/haar en zijn/haar familie goed heeft uitgepakt.

In dat proces van verandering moeten we zorgen dat we de sociale cohesie niet kwijtraken, aldus Scholz. Hij gebruikte opvallend vaak de woorden respect en vooruitgang (Fortschritt). De opwekking van energie uit duurzame bronnen moet in de komende jaren verdubbelen. Dat wil de regering met regels, subsidies en belastingvoordelen bereiken. Ook moeten - komend jaar al - de vergunningsprocedures simpeler en sneller worden. In een variatie op 'Wir schaffen das' zei Scholz 'Das wird uns gelingen'.

Scholz ging ook uitgebreid in op de maatregelen die het sociale stelsel en de positie van lagere inkomens moeten verbeteren, zoals een minimumloon van 12 euro en de komst van een Bürgergeld in plaats van de bijstandsuitkering Hartz IV. De nieuwe regering wil zorgen voor 400.000 nieuwe woningen per jaar, met oog voor duurzaamheid en lage inkomens. De vele investeringen worden mogelijk door tijdelijke nieuwe schulden, het tegengaan van belastingontduiking en door economische groei, hoopt de regering.

Op het thema binnenlandse veiligheid ging de kanselier relatief kort in. Zijn regering wil de georganiseerde criminaliteit financieel aanpakken door onder meer witwassen tegen te gaan. Zijn constatering dat het rechtsextremisme de grootste bedreiging is voor de veiligheid, werd met een luid applaus in de Bondsdag ontvangen. 

De samenwerking in de Europese Unie is de waarborg voor vrede in Europa, maande Scholz. De Europese integratie vraagt om aanhoudend engagement. De Frans-Duitse vriendschap is daarbij het fundament van de EU. Voor Rusland had Scholz een waarschuwing: iedere schending van de territoriale integriteit zal een hoge prijs hebben en daarbij trekken EU- en transatlantische partners samen op.

Scholz maakte duidelijk dat de nieuwe regering internationaal vooral als EU gezamenlijk wil optreden. Een eigen Duitse Ostpolitik zal er niet zijn, dat kan alleen een Europese Ostpolitik zijn.

Na de toespraak van Scholz hield CDU-fractievoorzitter Ralph Brinkhaus zijn eerste toespraak als oppositieleider. Hij zei constructief oppositie te willen voeren. De FDP - niet langer in de oppositiebanken - viel hij hard aan, omdat die partij traditioneel staat voor solide financieel beleid. Volgens de CDU bewijst de aanvulling op de begroting die de nieuwe regering deze week presenteerde dat de FDP haar principes nu al loslaat. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger