Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag kiest Scholz tot nieuwe kanselier

Kort nieuws - 8 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Woensdagmorgen heeft de Bondsdag Olaf Scholz gekozen tot nieuwe kanselier. Hij kreeg 395 stemmen. De Bondsdag nam eerder afscheid van Merkel met een lange staande ovatie.

Om 9 uur begon de zitting waarin Scholz werd gekozen. Hij is voorgedragen door bondspresident Frank-Walter Steinmeier. Om 10 uur waren alle stemmen afgegeven. 395 Bondsdagleden stemden voor Scholz, 303 tegen en 6 leden onthielden zich van stemming. De stemming is geheim. Naar verwachting legt Olaf Scholz rond 12 uur de eed af. Na 13 uur wordt het nieuwe kabinet voorgesteld. De ministers worden vervolgens beëdigd.

Merkel was 16 jaar kanselier en meer dan 30 jaar Bondsdaglid. Haar verhuizing uit het Kanzleramt naar een kantoor in de buurt, waar ze levenslang recht op houdt, is al begonnen, meldden Duitse media. Volg de livestream van de installatie van de nieuwe regering en lees vanaf 12 uur meer over de kanselierswissel in Duitsland op Duitslandweb.

De opening van de zitting met het applaus voor Angela Merkel:

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Nogal ruw

Nogal ruw

Na een week van geruzie en nachtelijke vergaderingen komen de Groenen aangeslagen uit de strijd. Het ging er 'ziemlich ruppig' aan toe.


Lees meer

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Dat de Bondsdag kleiner moest worden, daar was iedereen het over eens. Maar van de hervorming die nu is besloten, laten analisten weinig heel.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

De Duitse minister van Defensie Pistorius noemt de afschaffing van de dienstplicht een fout. Toch is herinvoering geen optie.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger