Duitslandweb logo Duitslandweb

Lof en kritiek op Duitse regeerakkoord

Kort nieuws - 25 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse regeerakkoord, dat de coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP woensdag hebben gepresenteerd, is met zowel lof als kritiek ontvangen. Sommigen vinden de plannen niet ver genoeg gaan, anderen twijfelen eraan of ze wel te financieren zijn.

Milieu-organisaties zeggen dat met het regeerakkoord het klimaatdoel van maximaal 1,5 graad opwarming van de aarde niet kan worden bereikt. De coalitiepartijen kiezen bewust voor een verdere escalatie van de klimaatcrisis, zegt Fridays for Future. Ook vindt de organisatie het "een schandaal" dat de CO2-prijs niet wordt verhoogd.

Volgens de Deutsche Umwelthilfe draagt het akkoord duidelijk de handtekening van de autoproducenten en hun lobby. Greenpeace bekritiseert het verkeersbeleid van de aankomende regering. Het Wereldnatuurfonds prijst het coalitieverdrag juist als "een solide basis voor een nieuwe start in een duurzame toekomst". Ook de Duitse natuurbeschermingsorganisatie BUND is positief.

Sociale organisatie VdK is deels tevreden over het akkoord, maar vindt het jammer dat het geen grondige hervorming van het systeem van ziekenfondsen en particuliere verzekerden bevat. Vakbond Ver.di ziet geen verbetering van het belastingbeleid, dat eerlijker georganiseerd zou moeten worden. De dienstenvakbond is wel positief over andere sociale maatregelen en over de geplande bonus voor zorgpersoneel.

De Deutsche Städte- und Gemeindebund vraagt zich af of alle plannen wel te financieren zijn en noemt het regeerakkoord daarover "deels vaag". Het Institut der deutschen Wirtschaft (IW) vindt de plannen om jaarlijks 400.000 woningen bij te bouwen wel erg ambitieus. Ook maakt het instituut zich zorgen over de betaalbaarheid van de klimaatplannen. 

Het Lesben- und Schwulenverband (LSVD) is blij met het regeerakkoord. Dat bevat maatregelen die voor een duidelijk merkbare verbetering van de rechten van LHBTI'ers zullen zorgen, zegt de LSVD, zoals betere bescherming tegen discriminatie en een aanpassing van het familierecht. Het Deutsche Hanfverband is tevreden over de legalisering van de gereguleerde verkoop van cannabis. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger