Duitslandweb logo Duitslandweb

Grote regionale verschillen bij Duitse vaccinatiegraad

Kort nieuws - 14 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitsland is nu 76 procent van de volwassen bevolking volledig ingeënt tegen het coronavirus. 79,4 procent heeft een eerste vaccinatie gekregen. De regionale verschillen zijn groot, ook in het aantal besmettingen.

Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen, de zogenoemde Sieben-Tage-Inzidenz, is volgens het Robert Koch Institut gestegen van 65,4 naar 67.

In Thüringen en Beieren zijn momenteel de meeste besmettingen. Thüringen meldt 109,7 besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen, Beieren 96,7 en Saksen 92,5. In deze deelstaten is de vaccinatiegraad ook relatief laag. In Saksen is het percentage gevaccineerden het laagst: 55,6 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd.

Bremen heeft als eerste het belangrijkste doel van de vaccinatiecampagne bereikt: daar is 80 procent van de hele bevolking (dus inclusief kinderen) gevaccineerd. In Bremen is het aantal besmettingen overigens ook relatief hoog. De stad vormt daarmee een uitzondering op de trend dat het aantal besmettingen het hoogst is waar de vaccinatiegraad het laagst is. Lees meer bij Tagesspiegel

In Duitsland geldt een 3G-beleid: publieke binnenruimtes, horeca, hotels en contactberoepen zijn alleen toegankelijk met een coronabewijs. Wie niet gevaccineerd is, moet het resultaat van een sneltest van niet ouder dan 24 uur of een pcr-test van niet ouder dan 48 uur kunnen laten zien. Kinderen onder de 6 jaar zijn hiervan uitgezonderd. Voor Nederlanders die in de herfstvakantie naar Duitsland gaan: dit 3G-beleid bestaat naast het inreisbeleid. Voor inreizen in Duitsland zijn de tests langer geldig (48 en 72 uur) en zijn kinderen onder de 12 jaar uitgezonderd van de testplicht. Voor bezoek aan horeca en andere gelegenheden gelden de 3G-regels (tests korter geldig en kinderen vanaf 6 jaar moeten bewijs hebben). In sommige deelstaten kunnen horeca-uitbaters ook kiezen voor de 2G-variant. Dan vervallen sommige coronaregels, zoals mondkapjes en afstand, maar mogen alleen gevaccineerden en genezenen naar binnen. Een test geeft in die gevallen geen toegang. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger