Duitslandweb logo Duitslandweb

Duits digitaal vaccinatiebewijs van start

Kort nieuws - 14 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Deze maandag kunnen de eerste Duitsers hun corona-vaccinatie bij hun arts of hun apotheek laten invoeren in een app, waardoor ze gemakkelijk kunnen aantonen dat ze reeds zijn gevaccineerd.

Bijna de helft van de inwoners van Duitsland heeft inmiddels minstens 1 vaccinatie, ruim een kwart is volledig gevaccineerd. De prioriteitenvolgorde is losgelaten, iedereen mag intussen een afspraak maken. Dat zorgt ook voor onvrede, want er is te weinig vaccin beschikbaar, dus moeten veel mensen alsnog lang wachten voor ze aan de beurt zijn.

Het Robert Koch Institut heeft een app ontwikkeld, de CovPass-App, waarin een gevaccineerde zijn of haar vaccinatie kan invoeren met een QR-code die wordt verstrekt bij de vaccinatie. Wie al eerder is gevaccineerd, kan de code alsnog krijgen via de huisarts of de apotheek. Wie bij een vaccinatiecentrum is ingeënt, krijgt de code per post. De QR-code kan ook in de al langer gebruikte Corona-Warn-app worden ingevoerd, en over een paar dagen ook in de Luca-app, een ander alternatief, dat is opgezet voor het vergemakkelijken van het contactonderzoek. Naast de apps blijft ook het Duitse gele vaccinatiepaspoort geldig. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Rita Eendragt - 16 april 2022 22:10

Help ik ben Nederlandse en woon in Duitsland. 2x gevaccineerd en ook geboostert. Ik hen mijn QR code in de Warn app. Moet naar New Zealand en heb een pdf file nodig van mijn QR code, want de duitse QR is alleen in EU geldig. Hier kan niemand mij vertellen hoe ik aan deze pdf kan komen. Weet iemand dat

Reageer
Elisabeth - 7 januari 2022 11:34

Hoi, weet iemand hoe dit werkt bij kinderen? Voor ons familiebezoek in Zuid-Amerika is inenting verplicht vanaf 6 jaar. Ik heb mijn dochters (7 jaar) eerste prik in Berlijn laten zetten, en ging daarna zoals hierboven beschreven naar de apotheek om de qr code te krijgen. Helaas kregen we die niet, omdat die alleen voor ingezetene kinderen was vertelden ze, ze vroegen om haar schoolpas. Maar uit de reacties hierboven begrijp ik dat ook niet-ingezetenen Nederlanders, in Duitsland deze kregen?

Reageer
Marty Elisabeth - 12 januari 2022 14:50

Voor kinderen ligt dat anders,
Als goed is heb je wel een bewijs.

Maar zover ik las is kinderen vaccineren dat ze wel in Duitsland moeten wonen.
Met volwassenen is dat anders.
Informeer bij vaccinatie centrum

Yvette Elisabeth - 9 januari 2022 16:15

Is voor iedereen , ook voor niet ingezetene. Ik ben 18 december met 2 de vaccin en booster in 1 prik gevaccineerd had Nederlandse Janssen Jansen van 31 mei. Gisteren bij de apotheek in Geilenkirchen mijn QR code gehaald

Henk - 28 december 2021 08:21

Hi,
Op 28 mei 2021 heb ik Janssen gehad. Op 23 december 2021 in Aken een booster Pfizer gehad. Beide in Corona warn app gezet. Bij scannen krijg ik groot rood kruis, niet in orde dus. Dit terwijl de tekst eronder staat dat vaccinatie programma compleet is, fully protected. 2/2.
Twee vrienden van mij waren samen met mij, hadden in NL 2x Pfizer, nu Moderna booster, en daar werkt het wel??
Ligt het soms aan Janssen, daar er nu 2/2 staat ipv 3/3? Of wat die ik fout?

Reageer
Martry Henk - 6 januari 2022 11:11

Klopt even wachten.

Joopie Henk - 29 december 2021 11:29

Je moet 14 dagen wachter! Bij werkt hij prima.

Ian Henk - 28 december 2021 12:29

Je moet 7 dagen wachten volgensmij.

Rosje - 24 december 2021 23:28

Ik heb een vraag betreft het Janssen vaccin. Wegens verhuizing naar Italië dien ik een booster te hebben voor vertrek (aangezien een vaccin nog maar 6 maanden geldig is).

Nu lees ik verschillende verhalen, en voornamelijk dat je een tweede dosis krijgt ipv een booster. Krijg je hier alsnog een geldige qr-code van in de Duitse apotheek zodat je die kunt uploaden in de Corona-warn app? Duitsland is voor mij namelijk een flinke rit, waardoor zekerheid op een QR code zeer fijn is.

Reageer
Marty Rosje - 25 december 2021 09:55

Ja bij de duitse apotheek.
Krijg je een geldige Qr code.
Die ook meteen de geldigheid aangeeft.
Dus je kan dan gewoon reizen.
Ik heb nu de duitse Qr heb AstraZeneca gehad. Bij mij geeft ie nu gewoon aan dosis 3/3.
Bij jou janssen zal dan 2/ 2 staan.

Maar dat maakt niks uit je Qr code van nl kan je ook in de app zetten.

Je krijgt gewoon een volwaardige enting die dus zeker geld voor reizen.

In nl doen ze de vaccins halveren
Duitsland heeft iedereen recht op een 3de prik. Dus reiz ze.

Tessa - 24 december 2021 11:28

Ik ga morgen naar Aken voor een booster. Ik ben nu voorbereidend werk aan het doen. Ik heb de corona warn app gedownload en mijn qr code van m'n2 Nederlandse vaccinaties alvast in die app gezet. Ik heb net met de coronacheck scanner ff getest en die geeft aan dat het niet oke is ivm buitenlandse qr code. Hoe gaat het in zijn werk om straks met de Duitse app mijn 2 vaccinaties en 1 booster aan te tonen voor als ik in andere landen dan Duitsland ben. Zoals NL, Oostenrijk, België? Help :)!

Reageer
Marty Tessa - 26 december 2021 19:03

Mij huisarts doet dat.
Maar je Duitse app is net zo geldig.
Duurt even het reqqe bij rivm.
Je moet dan brief krijgen met de code erop die code voor je dan in de nl app

Tessa Tessa - 26 december 2021 11:59

Heel fijn! Dankjewel :).

Is het iemand gelukt om via de huisarts of een andere manier het te laten registreren bij het RIVM, waardoor je het in de Nederlandse app hebt staan?

Marty Tessa - 24 december 2021 12:06

Na vaccinatie naar de Duitse apotheek.
Daar qr laten maken
Die inscannen. Met de warnapp
En die qr geeft dan 3/3 aan.

Dus de duitse qr is dan voldoende.

Gwen - 22 december 2021 16:51

Hi,
Als ik al mijn vaccinaties in de Duitse app krijg, inclusief de boosterprik, mag ik dan Oostenrijk in? Of moet het persé in de nl app staan?

Reageer
RM Gwen - 24 december 2021 08:04

Als je eu qr code is gemaakt kun je met de corona warn app de qr scannen. Dan staan je booster en je andere vaccinaties in de app. Als je die wil testen, even met een andere mobiel scannen en dan zie je dat t werkt. Zelf wel even op t witte pijltje aan de rechterbovenzijde drukken want anders krijg je inderdaad de melding 14 dagen tot geldigheid. Als je op t pijltje hebt gedrukt dan is de qr code klaar voor gebruik. Succes allemaal.

Marty Gwen - 23 december 2021 21:43

in de warn app ja scan wel je internationale Qr in van je laatste nederlandse doses

Ronny - 21 december 2021 10:49

Ik heb zondag in Duitsland booster gehaald en de volgende dag bij apotheek een eu-qrcode gehaald. Deze in de coronawarnapp gezet. Maar als ik hem met de Nederlandse controle app scan, dan krijg ik foute qrcode. Iemand een idee???

Reageer
Marty Ronny - 25 december 2021 12:26

Duitsland worden mensen als beschermd beschouwd als ze zijn gevaccineerd met een in de EU goedgekeurd COVID-19-vaccin en die ten minste 14 dagen na de laatste dosis van het vaccin zijn verstreken (voor uitzonderingen met betrekking tot degenen die zijn hersteld, zie
https://www.rki.de/SharedDocs/FAQ/COVID-Impfen/haben.html
).

Heb je bijvoorbeeld op 1 juni de laatste noodzakelijke coronavaccinatie gekregen, dan is volledige bescherming tegen coronavaccinatie pas op 16 juni bereikt.

Mark Ronny - 22 december 2021 23:15

Ik heb nog geen idee maar ga morgen naar Aken. Als ik het weet laat ik het je weten. Of ben je al voorzien

Peter - 17 december 2021 13:12

De melding van Rick in de Corona Warnapp over de 14 dagen wachttijd zie ik niet terug. Mocht iemand aangeven waar die melding zou staan, dan zou dat fijn zijn.

Reageer
Marty Peter - 23 december 2021 21:46

Je pakt warnapp scant je internationale Nederlandse laatste Qr in, en je duitse booster en klaar ben je

Yvette Peter - 20 december 2021 21:54

Mijn huisarts vanmorgen gebeld, registratie is niet mogelijk.

Tom Peter - 20 december 2021 17:19

Hallo,

Hebben jullie een naam van de huisarts waar dit gelukt is?

Ik moet de qr code nog ophalen. Gister gevaccineerd in Aken

Yvette Peter - 20 december 2021 12:38

Op 18 december 2de +booster gehaald in Duitsland. Nu heb ik geprobeerd deze hier geregistreerd te krijgen maar helaas, niet via huisarts, GGD of RIVM. Lees ook dat je je code bij de apotheek in Duitsland kan halen , is in mijn geval geweigerd. Vervolgens lees ik weer dat je hem per post thuis gestuurd zou krijgen. Hoe zit het nu echt en hoe kom ik in februari weer aan een geldige Nationale als internationale QR code?

D Peter - 19 december 2021 18:48

Overigens: ook boosters kunnen inmiddels in NL worden geregistreerd. In alle gevallen (dus ook bij 2 of 2 bij Janssen) krijg je alleen een papieren QR-code mee die je alleen in NL kunt gebruiken. Voor de internationale QR-code moeten we (straks) de Duitse app gebruiken.

D. Peter - 19 december 2021 18:46

Hi Peter, (1) ga in je app naar certificates; (2) klik op > (rechtsboven); (3) scroll naar beneden en klik op de "grijze vaccinatie" (2 of 2); (4) klik op "check validity"; (5) klik op "check". Bij mij staat er dan: "certificate is not valid" met de uitleg dat 14 dagen verlopen moeten zijn. Succes!

Peter Peter - 19 december 2021 13:46

Dank je Linda. Het verschil is waarschijnlijk dat jij een booster hebt gehad die direct wordt geaccepteerd. Ik heb feitelijk (begrijp ik inmiddels) een tweede vaccinatie gehad die kennelijk wordt geacht pas na 14 dagen werkzaam te zijn. Volgens mij is het (nog) niet mogelijk om je booster in Nederland geregistreerd te krijgen. Dat kan dan weer wel voor mijn tweede vaccinatie waarvoor ik dan wel overigens weer in persoon in Utrecht (Houten) moet verschijnen. Afspraak daarvoor is gemaakt.

Linda Peter - 17 december 2021 14:33

Ik heb mijn booster twee dagen terug in Aken gehaald en vanochtend in Kleve bij de apotheek een qr code gehaald. Die werkt direct in de corona warn app waar nu gewoon vaccinatie 3/3 staat. Enige waar ik nog mee zit is hoe ik deze duitse vaccinatie in Nederland bij het rivm geregistreerd krijg.

A - 16 december 2021 11:47

15-12 naar Aken geweest voor de Booster. Omdat ik als eerste vaccinatie Janssen kreeg, kreeg ik nu, net zoals mensen hieronder, geen booster, maar een echte vaccinatie (Moderna 0,5; voor een booster krijg je maar een halve Moderna dosering niet de volledige 0,5). Daarna bij de apotheek om een Duitseqr code te krijgen welke is in te laden in de CoronaWarnapp gaven ze aan dat het beleid veranderd was en dit niet meer mochten doen voor mensen die niet woonachtig zijn in DE. Iemand een oplossing?

Reageer
Frankv A - 17 december 2021 16:28

Dit had ik ook in Kaldenkirche, (grens Apoheek) daarna door naar de tweede apotheek in Kaldenkirche en daar was het geen enkel probleem om een QR code te maken.

Peter A - 17 december 2021 12:35

Opvallend. Ik heb op 16-12 in Aken een Moderne 0,5 mm vaccinatie gehad (nadat ik in NL eind mei Janssen had gehad) maar die werd probleemloos op de CoranaWarnapp gezet bij de apotheek. Geen idee waarom je tegen dit probleem aan liep. Misschien bij een andere apotheek langs gaan?

Annika A - 16 december 2021 19:32

Had de apotheek een advies? Krijg je wel een bewijs van vaccinatie mee?

Frank - 13 december 2021 07:57

Ik heb mijn eerste 2 vaccinaties in nederland gehad. Gisteren ben ik naar Aken gegaan voor de boosterprik.
Om alle cert. 1 app te krijgen heb ik het volgende gedaan:
1) downl de Corona Warn App van Google Play of iTunes
2) Downl je nederlandse int. certificaten van het RIVM https://coronacheck.nl/en/print/
3) Scan met de Corona Warn App de nederlandse certificaten van het scherm
4) zet bij een duitse apotheek je vaccinatie om in een QRcode en voeg deze ook toe

voila

Reageer
D Frank - 19 december 2021 18:49

@Annika, dit komt goed als je de Duitse booster / of tweede prik (na Janssen) erbij hebt gezet.

Daan Frank - 19 december 2021 17:22

Frank, dank, heb de 4 stappen van jouw proces vandaag exact gevolgd (in Duesseldorf), werkte perfect. Zeer professioneel, snel en vriendelijk geholpen. Tips: (1) afspraak gemaakt via doctolib.de (2) Ik had mijn gele reisvaccinatieboekje mee daarin vaccinaties 1 en 2, daar werd ook naar gevraagd (niet naar de GGD/RIVM coronavaccinatiekaart print outs, die ik ook bij me had). De booster is ook bijsgeschreven in mijn gele boekje en dat werd ook door de apotheek gebruikd voor de QR code.

Annika Frank - 16 december 2021 19:35

Ik heb een afspraak staan voor zondag. Ik heb nu de corona warn app gedownload en mijn eerste vaccinatie geupload. Dan krijg ik de melding dat dit in nederland niet geldig is. In feb is de vaccinatie niet meer geldig zonder booster. Hoe krijg je dit dan geregeld?

Linda Frank - 16 december 2021 13:37

Ik ben gisteren naar Aken geweest voor derde prik. Is in mijn gele boekje gezet, maar ik wil deze uiteraard in NL ook registereren. Ik wist niet dat ik naar een apotheek moest in Duitsland. Iemand een idee hoe nu verder?

A. Frank - 16 december 2021 11:47

15-12 naar Aken geweest voor de Booster. Omdat ik als eerste vaccinatie Janssen kreeg, kreeg ik nu, net zoals mensen hieronder, geen booster, maar een echte vaccinatie (Moderna 0,5; voor een booster krijg je maar een halve Moderna dosering niet de volledige 0,5). Daarna bij de apotheek om een Duitseqr code te krijgen welke is in te laden in de CoronaWarnapp gaven ze aan dat het beleid veranderd was en dit niet meer mochten doen voor mensen die niet woonachtig zijn in DE. Iemand een oplossing?

D. Frank - 16 december 2021 10:28

Ging gisteren naar Aken voor booster. Omdat ik als eerste vaccinatie Janssen kreeg, kreeg ik nu geen booster, maar een echte vaccinatie (Moderna 0,5; voor een booster krijg je maar een halve Moderna dosering niet de volledige 0,5). Dit is beleid in Dld en wijkt dus af van beleid in NL. Gedaan wat Frank zei. Krijg op dit moment een rood kruis als ik het certificaat laat scannen. Ik denk dat dat komt doordat een booster meteen geldig is en een echte vaccinatie pas na 14 dagen. Zal wel goed komen.

Rick Frank - 15 december 2021 16:01

Ik heb hetzelfde Masha . Gisteren 2e prik na Janssen gehad. Geupload in Corona Warnapp. 14 dagen wachten lijkt het voordat deze geldig wordt, dat zegt de melding namelijk.

Mascha Kwakkel Frank - 15 december 2021 00:04

Frank, ik heb ook vandaag de booster gehaald. Om er mee naar Frankrijk te kunnen reizen op 8-1-2022 moet ik dus perse ook mijn basis qr van mijn Janssen vaccin in de corona warn app scannen door hem uit te printen en daarna te scannen? Alleen de booster uploaden werkt niet? En klopt het dat het 14 dagen duurt voor de booster sowieso geldig wordt?

Frank Frank - 14 december 2021 06:55

Ik ben in Duitsland woonachtige nederlander (net over de grens). In de nederlandse horeca kunnen ze niet weten waar ik gevaccineerd ben en welke app ik dus moet gebruiken. Mijn vrouw is volledig in duitsland gevaccineerd en gebruikt CovPass. Mijn dochter is ook volledig in duitsland gevaccineerd maar kan door de nederlandse mobiel CovPass niet gebruiken en gebruikt daarom ook de Corona Warn App.
Alle kleuren en smaken door elkaar dus

Frank Frank - 14 december 2021 06:37

Als je de QR code van de 3de vaccinatie in de app hebt zitten wel. De originele 2 nederlandse certificaten worden in nederland niet geaccepteerd. De QR-code-scan app zegt dan dat nederlandse certificaten in de nederlandse app moeten zitten.
Maar zoals gezegd, de 3de (of 2de als je Janssen hebt gehad) is een duits certificaat en dat wordt dan wel geaccepteerd.
Dit scenario heb ik gisteren getest :-)

Angelique van der Heijden Frank - 13 december 2021 22:36

Kan je deze app ook in NL gebruiken voor bezoek aan horeca etc?

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger