Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD-voorzitter Meuthen niet beschikbaar voor nieuwe termijn

Kort nieuws - 11 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Jörg Meuthen, voorzitter van de rechts-nationalistische AfD, is niet beschikbaar voor een nieuwe termijn om de partij te leiden. Dat melden Duitse media op basis van een brief aan de leden, waarover ze beschikken. Meuthen behoort tot de gematigde vleugel van de partij.

Meuthen is ruim zes jaar een van de twee partijvoorzitters. Daarnaast is hij lid van het Europees Parlement. De afgelopen jaren pleitte hij voor een minder radicale koers binnen de partij. Op een partijcongres eind vorig jaar riep hij zijn partijgenoten op afstand te houden van rechts-radicalen en de toon te matigen. Hij vond toen weinig weerklank. Ook keerde hij zich tegen de radicale partijvleugel Der Flügel, die door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in de gaten werd gehouden. Der Flügel is vorig jaar opgeheven, maar de aanhangers hebben in de AfD nog veel invloed.

Voor het lijsttrekkerschap voor de Bondsdagverkiezingen had Meuthen dit voorjaar twee gematigde kandidaten in gedachten, maar zij verloren bij een online verkiezing met grote afstand van Alice Weidel en Tino Chrupalla. Weidel en Chrupalla worden gesteund door de rechts-radicale AfD-aanhang. Chrupalla is Meuthens co-voorzitter. De relatie tussen hen is gespannen. De verkiezing van de nieuwe voorzitters is gepland op een partijcongres op 11 december.

De AfD verloor bij de Bondsdagverkiezingen ruim 2 procent en kwam uit op 10,3 procent van de stemmen. Daarmee is de partij niet meer de op twee na grootste in de Bondsdag, zoals de afgelopen jaren, maar de op vier na grootste. Lees meer bij FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.

Lees meer

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Journalist Ralph Bollmann schreef een lijvige Merkel-biografie. Een fragment uit de Nederlandse vertaling.

Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.

Lees meer

Tijdlijn Angela Merkel

Tijdlijn Angela Merkel

Bekijk in onze interactieve tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen in het leven en de politieke loopbaan van bondskanselier Angela Merkel.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger