Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD-voorzitter Meuthen niet beschikbaar voor nieuwe termijn

Kort nieuws - 11 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Jörg Meuthen, voorzitter van de rechts-nationalistische AfD, is niet beschikbaar voor een nieuwe termijn om de partij te leiden. Dat melden Duitse media op basis van een brief aan de leden, waarover ze beschikken. Meuthen behoort tot de gematigde vleugel van de partij.

Meuthen is ruim zes jaar een van de twee partijvoorzitters. Daarnaast is hij lid van het Europees Parlement. De afgelopen jaren pleitte hij voor een minder radicale koers binnen de partij. Op een partijcongres eind vorig jaar riep hij zijn partijgenoten op afstand te houden van rechts-radicalen en de toon te matigen. Hij vond toen weinig weerklank. Ook keerde hij zich tegen de radicale partijvleugel Der Flügel, die door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in de gaten werd gehouden. Der Flügel is vorig jaar opgeheven, maar de aanhangers hebben in de AfD nog veel invloed.

Voor het lijsttrekkerschap voor de Bondsdagverkiezingen had Meuthen dit voorjaar twee gematigde kandidaten in gedachten, maar zij verloren bij een online verkiezing met grote afstand van Alice Weidel en Tino Chrupalla. Weidel en Chrupalla worden gesteund door de rechts-radicale AfD-aanhang. Chrupalla is Meuthens co-voorzitter. De relatie tussen hen is gespannen. De verkiezing van de nieuwe voorzitters is gepland op een partijcongres op 11 december.

De AfD verloor bij de Bondsdagverkiezingen ruim 2 procent en kwam uit op 10,3 procent van de stemmen. Daarmee is de partij niet meer de op twee na grootste in de Bondsdag, zoals de afgelopen jaren, maar de op vier na grootste. Lees meer bij FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger