Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD-voorzitter Meuthen niet beschikbaar voor nieuwe termijn

Kort nieuws - 11 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Jörg Meuthen, voorzitter van de rechts-nationalistische AfD, is niet beschikbaar voor een nieuwe termijn om de partij te leiden. Dat melden Duitse media op basis van een brief aan de leden, waarover ze beschikken. Meuthen behoort tot de gematigde vleugel van de partij.

Meuthen is ruim zes jaar een van de twee partijvoorzitters. Daarnaast is hij lid van het Europees Parlement. De afgelopen jaren pleitte hij voor een minder radicale koers binnen de partij. Op een partijcongres eind vorig jaar riep hij zijn partijgenoten op afstand te houden van rechts-radicalen en de toon te matigen. Hij vond toen weinig weerklank. Ook keerde hij zich tegen de radicale partijvleugel Der Flügel, die door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in de gaten werd gehouden. Der Flügel is vorig jaar opgeheven, maar de aanhangers hebben in de AfD nog veel invloed.

Voor het lijsttrekkerschap voor de Bondsdagverkiezingen had Meuthen dit voorjaar twee gematigde kandidaten in gedachten, maar zij verloren bij een online verkiezing met grote afstand van Alice Weidel en Tino Chrupalla. Weidel en Chrupalla worden gesteund door de rechts-radicale AfD-aanhang. Chrupalla is Meuthens co-voorzitter. De relatie tussen hen is gespannen. De verkiezing van de nieuwe voorzitters is gepland op een partijcongres op 11 december.

De AfD verloor bij de Bondsdagverkiezingen ruim 2 procent en kwam uit op 10,3 procent van de stemmen. Daarmee is de partij niet meer de op twee na grootste in de Bondsdag, zoals de afgelopen jaren, maar de op vier na grootste. Lees meer bij FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger