Coalitie komt terug op verkiezingsbelofte
FDP en CSU trekken toezegging lastenverlichting in

Achtergrond - 31 maart 2010

De FDP wil niet koste wat kost vasthouden aan het plan in 2011 al met belastingverlagingen te komen. Dat verklaarde de partij afgelopen weekend. Volgend jaar moet de vereenvoudiging van het belastingstelsel beginnen, maar de coalitie gaat de voor de verkiezingen beloofde lastenverlichting waarschijnlijk uitstellen.

Coalitie komt terug op verkiezingsbelofte
© FDP.de
'Meer FDP, minder belastingen.' Uitsnede verkiezingsposter FDP

Van de regeringspartijen was het vooral de liberale FDP die van lastenverlichting één van de speerpunten in het verkiezingsprogramma had gemaakt. De partij beloofde het belastingstelsel te vereenvoudigen en drastisch te verlagen. De CSU verzekerde op haar beurt dat die verlagingen per 2011 zouden ingaan. Die belofte nam de FDP gretig over.

 

Kritiek

Al tijdens de verkiezingscampagne in aanloop naar de Bondsdagverkiezingen van september 2009 stuitten de voorstellen op veel kritiek. De andere partijen wezen evenals financiële experts op de noodzaak het begrotingstekort in te dammen. Ook zonder extra lastenverlichting dreigt de financiële crisis Duitsland met een enorme schuld op te zadelen.

 

Toch besloten de coalitiepartners CDU/CSU en FDP in december 2009 tot een serie maatregelen ter stimulering van de economie, het Wachstumsbeschleunigungsgesetz, waarin belastingverlagingen de boventoon voerden. Zo kwamen hotelovernachtingen in het lage btw-tarief en werd de erfbelasting drastisch verlaagd. Het begrotingstekort loopt daarmee in 2010 op tot 80,2 miljard euro.

 

Stabiliteitspact

Duitsland moet daarna drastisch in zijn uitgaven snijden en extra inkomsten genereren, wil het de regels van het Europese stabiliteitspact niet overtreden. De regering kwam overeen vanaf 2011 tien miljard euro per jaar te bezuinigen. De coalitiepartners kunnen hun verkiezingsbeloftes in deze situatie missen als kiespijn.

 

Toch wil geen van de partijen gezichtsverlies leiden. Daarom verklaarde FDP-fractievoorzitter Birgit Homburger afgelopen januari nog maar eens: “We zullen de lasten van de burgers vanaf 2011 met jaarlijks 24 miljard euro verlichten.”

 

Lastenverlichting

De FDP lijkt nu dus bereid die plannen bij te stellen. Per 2011 zou enkel een begin kunnen worden gemaakt met de vereenvoudiging van het belastingsysteem. De beloofde lastenverlichting kan dan met een jaar worden uitgesteld. Het was sowieso de CSU die met de belofte van 2011 kwam, zegt de FDP nu.

 

Ook het voorgestelde nieuwe belastingsysteem van de liberale partij, bestaande uit slechts drie belastingschalen, blijkt niet in steen gebeiteld. Het kunnen er ook vier of vijf worden, aldus vicevoorzitter Andreas Pinkwart nu. Homburger: “we zijn altijd flexibel geweest wat betreft het aantal schalen.”

 

Harde eisen

Ook CSU-voorzitter Horst Seehofer doet afstand van de harde eisen die zijn partij voor de verkiezingen had gesteld. Hij noemde de CSU in een interview met dagblad Süddeutsche Zeitung weliswaar nog steeds een “partij van de belastingverlaging”, maar nuanceerde nu dat dat adagium “altijd in overeenstemming moet worden gebracht met wat haalbaar is”.

 

“We hebben in de coalitie duidelijk afgesproken dat het beheersen van de begroting net zo belangrijk is als lastenverlichting,” aldus de CSU-voorzitter. Daarmee komen de beide kleine regeringspartners op de lijn die de CDU van bondskanselier Angela Merkel al sinds de eerste coalitieonderhandelingen heeft ingenomen. Ook de christendemocraten hebben zich voor lastenverlichting uitgesproken, maar altijd met het voorberhoud alleen waar en wanneer dat mogelijk is.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger