Duitslandweb logo Duitslandweb

Gesprek: Duitsland innovatieland
Festivalweek Duitsland 2030

Achtergrond - 22 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Waarvoor staat onderzoek en innovatie made in Germany? Wat kunnen we in de toekomst verwachten van Duitsland als Land der Innovationen en van de Duits-Nederlandse samenwerking op dit gebied? Daarover spraken smart industry-ambassadeur Peter van Harten en Moritz Schmid-Drechsler van de Duitse Ambassade Den Haag op 18 juni in Amsterdam. Tijdens het Falling Walls Lab, een science slam in coöperatie met de Deutsche Akademische Austauschdienst (DAAD), pitchten vier jonge onderzoekers hun eigen baanbrekende ideeën.

Duitsland en Nederland tekenden in januari 2021 een gezamenlijk innovatie- en technologiepact, dat moet leiden tot intensievere samenwerking en nieuwe ondernemingen en banen. Het pact is voortgekomen uit het Nederlands-Duitse regeringsoverleg van 2019, vertelt Moritz Schmid-Drexler van de Duitse ambassade in Den Haag (vanaf 8:25 min.). Beide landen willen hun krachten bundelen bij innovaties in bijvoorbeeld de gezondheidszorg - vaccinontwikkeling -, digitalisering en klimaatbeleid. De concurrentie van onder meer de VS en China is een belangrijke stimulans voor de wens tot meer innovatie-samenwerking in Europa, legt Schmid-Drexler uit. 

Peter van Harten, smart industry-ambassadeur, houdt zich in de praktijk bezig met Nederlands-Duitse samenwerking op het gebied van slimme technologie en digitalisering. Hij kijkt onder meer waar Nederland en Duitsland samen producten en diensten kunnen ontwikkelen, legt hij uit (vanaf 50:40 min.). "We begonnen met ons smart industry-programma in 2014, vlak nadat Duitsland het initiatief Industrie 4.0 was begonnen." Met dat initiatief wil Duitsland het bedrijfsleven digitaliseren.

Het delen van data is een belangrijk onderdeel van het Nederlandse smart industry-programma, zegt Van Harten. "We kunnen alleen high-tech producten maken als we samenwerken, want de complexiteit neemt enorm toe." Zo heeft het Nederlandse hightechbedrijf ASML de specialistische producten nodig van Duitse firma's als Carl Zeiss en Trumpf, legt hij uit. Hoe organiseer je de data-uitwisseling tussen die ondernemingen? Nederland heeft inmiddels flink wat kennis vergaard over het delen van gegevens, aldus Van Harten. Duitsland neemt op dat gebied nu ook initiatieven, zoals GAIA X, een betrouwbare data-infrastructuur voor de EU die Duitsland en Frankrijk onlangs lanceerden. Van Harten gaat ook in op de verschillen tussen de Nederlandse ("bottom-up") en de Duitse ("top-down") bedrijfscultuur.

Falling Walls Lab

Tijdens de science slam van het Falling Walls Lab (vanaf 21:05 min.) pitchen vier studenten en onderzoekers hun eigen baanbrekende ideeën voor een professionele jury. Centrale vraag van de science slam is: waar vallen - in het voetspoor van de val van de Berlijnse Muur - in de nabije toekomst muren en vinden baanbrekende innovaties plaats? Winnaar in Amsterdam is natuurkundige Joris van Heijningen met zijn pitch 'Breaking the wall of terrestrial seismicity'. Hij neemt deel aan de finale van het internationale Falling Walls Lab in november in Berlijn. 

Festivalweek Duitsland 2030

Het debat 'Duitsland innovatieland' vond op 18 juni 2021 plaats in de Tolhuistuin in Amsterdam en is onderdeel van het online-festival 'Duitsland 2030', dat is georganiseerd in het kader van het 25-jarig jubileum van het Duitsland Instituut Amterdam DIA)

Peter van Harten is directeur van Isah Germany en ambassadeur voor smart industry, dat bedrijven stimuleert om slimme technologie en digitalisering toe te passen. Hij is als bestuurslid verantwoordelijk voor de internationale samenwerking

Moritz Schmid-Drechsler is hoofd van de afdeling Pers en Cultuur van de Duitse ambassade in Den Haag

Gespreksleider Mario Daniels is historicus en DAAD-Fachlektor bij het DIA 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger