Duitslandweb logo Duitslandweb

Plagiaat in proefschrift: minister van Gezinszaken Giffey treedt af

Kort nieuws - 19 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Gezinszaken Franziska Giffey is afgetreden. De Freie Universität Berlin staat op het punt haar haar doctorstitel te ontnemen, vanwege beschuldigingen van plagiaat in haar proefschrift.

Giffey heeft haar ontslag vanmorgen ingediend, heeft het ministerie voor Familie, Senioren, Vrouwen en Jeugd bevestigd. Ze werd in maart 2018 minister in Merkels vierde kabinet. Begin 2019 kreeg ze het verwijt dat ze in bijna een kwart van haar proefschrift plagiaat zou hebben gepleegd. De FU Berlin concludeerde na een eerste controle in 2019 dat de tekortkomingen in Giffeys proefschrift - ze promoveerde in 2010 als politicologe - niet ernstig genoeg waren om haar doctorstitel af te nemen. Een tweede onderzoek heeft nu tot een andere conclusie geleid.

Giffey besloot eerder al haar titel niet langer te voeren. Ze is in de deelstaat Berlijn de lijsttrekker van de SPD voor de deelstaatverkiezingen komend najaar en blijft dat ook, heeft ze meegedeeld. Lees meer bij Tagesschau

Giffey is niet de eerste minister in Duitsland die vanwege plagiaat in haar proefschrift moest aftreden. In 2011 baarde het vertrek van minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg veel opzien en in 2013 stapte minister van Onderwijs Annette Schavan op. De afgelopen jaren kregen veel andere politici ook het verwijt plagiaat te hebben gepleegd, zoals de huidige bondspresident (toen SPD-fractievoorzitter) Frank Walter Steinmeier en de voorzitter van de Europese Commissie (toen minister van Defensie) Ursula von der Leyen. In hun geval concludeerden hun universiteiten dat de verwijten niet ernstig genoeg waren om hen hun titel te ontnemen. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger